Az ENSZ, a NATO, Washington és maga Ukrajna sem tekinti érvényesnek Putyin álnépszavazását

háború
2022 szeptember 28., 10:52
comments 2

Oroszország hivatalosan is bekebelezheti a megszállt ukrán területeket, miután azok a tegnapi népszavazáson állítólag támogatták Moszkva uralmát - jelenti az AP. Mindezt annak ellenére, hogy világszerte széles körben érvénytelennek tekintik a népszavazást, a Kremlre pedig továbbra is nagy nemzetközi nyomás helyezedik.

Korábban mi is megírtuk, hogy kedd este szinte mindegyik orosz ellenőrzés alatt álló ukrán megyében 90 százalék fölötti arányban „döntöttek" az orosz csatlakozás mellett. Ez négy régió - Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon - Oroszországhoz csatolását jelentené.

photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Az AP beszámolója szerint sokan elmenekültek a régiókból még a népszavazások megkezdése előtt, mert féltek attól, hogy erőszakkal szavazásra kényszerítik őket, vagy a népszavazás után besorozzák őket az orosz hadseregbe. Mások azt mondták, egyszerűen elbújtak, hogy ne kelljen válaszolniuk a fegyveres katonáknak, akik házról házra jártak szavazatokat gyűjteni.

A népszavazást már Szerbia, Izrael, Washington, a NATO és az ENSZ is nyíltan elítélte és érvénytelennek tekinti. Zelenszkij ukrán elnök komédiának nevezte Oroszország győzelmét a gépfegyverekkel kikényszerített „népszavazáson", és kijelentette, hogy a szavazatok semmilyen hatással nem lesznek katonai céljaira.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.