Lengyelország és Csehország százmilliókat kapott az Egyesült Államoktól hadseregfejlesztésre

hadsereg
2022 szeptember 29., 19:09
comments 9

Az amerikai kongresszus jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok az Ukrajnának és a szomszédságában fekvő országoknak szánt védelemfejlesztési program keretében 288,6 millió dollárt utaljon át Lengyelországnak.

A varsói amerikai nagykövetség közleménye szerint Foreign Military Financing (FMF) nevű projekt keretében nyújtott támogatás

amerikai katonai felszerelések beszerzésére és Lengyelországban, amerikai vezetéssel zajló kiképzésekre fordítható.A vissza nem térítendő kölcsönök formájában nyújtandó támogatás azzal függ össze, hogy Lengyelország hadi felszerelést adott át az Oroszország által megtámadott Ukrajnának. Az FMF célja Lengyelország esetében a fegyverkészletek feltöltése, beleértve a páncélosállományt is.

Lengyel katonák az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával közös Bear 22 hadgyakorlaton, Kelet-Lengyelországban
photo_camera Lengyel katonák az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával közös Bear 22 hadgyakorlaton, Kelet-Lengyelországban Fotó: ARTUR WIDAK/Anadolu Agency via AFP

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szeptember 8-án Kijevben jelentett be 2,2 milliárd dollárt (956 milliárd forintot) érő támogatást Ukrajna és a szomszédságában fekvő 18 ország számára. A mostani bejelentésben érintett eszközök ennek a támogatásnak a részét képezik.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az oldalán azt írta: az amerikai döntés és a NATO keleti szárnyának erősítése annak bizonyítéka, hogy a védelmi szervezet sosem volt még olyan erős és egységes, mint most. A támogatás hatalmas megerősítést jelent a lengyel hadsereg számára, amellett a 137 milliárd zloty (11 800 milliárd forint) mellett, amit Lengyelország jövőre a védelmi költségvetésre, fegyverbeszerzésre és lengyel hadiipari beruházásokra szán.

A cseh védelmi miniszter szintén csütörtökön jelentette be, hogy Csehország 106 millió dollárt (45,8 milliárd forint) kap az Egyesült Államoktól hadserege fejlesztésére az amerikai kongresszus döntése után. A segéllyel az Egyesült Államok egyúttal részben kompenzálni szeretné Csehországot az orosz invázió ellen harcoló Ukrajnának küldött fegyverekért. „Úgy véljük, az amerikai ajándék annak elismerése, hogy Csehország a konfliktus kezdete óta segíti Ukrajnát, és felelősen viszonyul a saját, valamint szövetségesei védelméhez” - mondta a kongresszusi döntésről Jana Cernochová cseh védelmi miniszter.

Csehország augusztusban katonai helikoptereket is kapott az amerikaiaktól. Csehország a cseh sajtó szerint eddig mintegy 5 milliárd korona (82,5 milliárd forint) értékben szállított fegyvert és lőszert Ukrajnának. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.