Diáklányokat gyilkolt egy robbantó Kabulban

külföld
szeptember 30., 16:45
comments 2

A pénteki kabuli öngyilkos merényletnek legalább tizenkilenc áldozata van, zömmel diáklányok haltak meg – közölték a szemtanúk és a rendőrség az afgán fővárosban végrehajtott robbantásról.

photo_camera A robbantás helyszíne Kabulban
Fotó: HAROON SABAWOON/Anadolu Agency via AFP

A merényletben közel 30-an megsebesültek a Kaaj oktatási központban, a város nyugati részén fekvő Dasht-e-Barchi negyedben. A diákok egyetemi gyakorlati vizsgát tettek, amikor a merénylő lecsapott. A környéken élők közül sokan a kisebbséghez tartozó hazarák, akik az Iszlám Állam (IS) fegyvereseinek gyakori célpontjai.

A Kaaj központ magánfőiskola, ahol férfi és női diákokat egyaránt oktatnak. Az országban a legtöbb lányiskolát bezárták, mióta a tálibok tavaly augusztusban visszatértek a hatalomba, de néhány magániskola még működik.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a támadást.

A merénylő a beszámolók szerint először a központ előtt lövöldözött az őrökre, majd bement egy tanterembe, ahol felrobbantott egy bombát.

photo_camera
Fotó: HAROON SABAWOON/Anadolu Agency via AFP

„Nem találtuk itt” – mondta az AFP hírügynökségnek egy lány, aki a nővérét kereste az egyik kórházban. „19 éves volt.”Egyes jelentések szerint a halottak száma magasabb, mint amennyit a tálibok elismertek. Szemtanúk a BBC-nek elmondták, az áldozatok többsége lány volt – ők ültek az első sorban, közel a robbantáshoz.

A hazarák, akik többnyire síita muszlimok, Afganisztán harmadik legnagyobb etnikai csoportját alkotják. Régóta üldöztetésnek vannak kitéve az Iszlám Állam regionális társszervezete és a tálibok részéről, akik mind a szunnita iszlámot vallják.

Pénteken a belügyminisztérium szóvivője elítélte a támadást és közölte, hogy biztonsági csapatok érkeztek a helyszínre.

Az afganisztáni biztonsági helyzet, ami a tálib hatalomátvételt követő harcok megszűnése után még javult, az elmúlt hónapokban ismét romlásnak indult. Számos támadás érte a civileket, de a tálibok támogatóit is. Néhány támadást a tálibok riválisa, az IS vállalt magára. (via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt