Egyre több beteg gyerek szorul terápiás segítségre, hogy fel tudja dolgozni a kezeléssel járó pszichés terhelést

egészség
2022 szeptember 30., 09:05
photo_camera Fotó: Mosoly Alapítvány

Korábban elsősorban daganatos és más súlyos betegséggel küzdő gyerekeknek tartottak ingyenes mese- és művészetterápiát a Mosoly Alapítvány szakemberei, de a koronavírus-járvány kitörése óta az alapítvány terapeutái már online terápiákat is tartanak krónikus betegséggel élő és pszichiátriai osztályról kikerülő gyermekeknek.

Az idén 25 éve aktív alapítvány csütörtöki közleménye szerint évente átlagosan 230 gyereknél diagnosztizálnak valamilyen daganatos betegséget, ami nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is komoly terhet jelent a gyerekeknek.

A Mosoly Alapítvány szakemberei egy különleges mese- és művészetterápiával segítik ezeknek a gyerekeknek a gyógyulását. A terápiák célja, hogy a gyerekek képesek legyenek feldolgozni a betegségük okozta traumát, be tudják fogadni a kórházi kezeléseket, és lelkileg felkészülve vágjanak neki a gyógyulás folyamatának. Az alapítvány terapeutái Budapesten, Debrecenben és Pécsett gyermekonkológiai, őssejt-transzplantációs, endokrinológiai és diabétesz-, neurológiai, gyermekpszichiátriai osztályokon és vesecentrumban tartanak foglalkozásokat.

A Covid-19 óta az online terápiákkal egy új időszak indult el az alapítványnál, a szakemberek munkája jelentősen megnövekedett, 2021-ben ugrásszerűen, 80 százalékkal nőtt meg a terápiás szám az alapítványnál, amely jól mutatja az igényt az ilyen terápiás foglalkozásokra.

A Mosoly induláskor élményprogramokkal igyekezett enyhíteni a beteg gyerekek szorongásait, aztán az évek során a fókusz fokozatosan került át a terápiás munkára, míg nem ez lett a legfontosabb tevékenységük. Most 25 év elteltével az alapítvány alapítók, terapeuták, szülők, korábbi résztvevők, üzletemberek és művészek bevonásával 25 napos kampányt indít, hogy bemutassa a szervezet működését, és felhívja a figyelmet azokra a pszichés terhelésekre, amik a gyerekeket érik állandóan változó tágabb környezetükben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.