Hatalmas pusztítást és halálos áldozatokat hozott az Ian hurrikán Floridába

külföld
2022 szeptember 30., 09:29
comments 1

Dél-Karolina partjai felé halad az Ian hurrikán az Egyesült Államokban, miután csütörtökön látványos pusztítást okozott Floridában, ahol legalább tízen meghaltak.

photo_camera Fotó: BRYAN R. SMITH/AFP

A 12 órán át tomboló szélvihar komplett házakat emelt fel és szaggatott darabjaira, autókat, hajókat tépett szét. Az utcákat özönvíz lepte el, fák dőltek az utakra, a hidak is járhatatlanná váltak. Az áradás miatt sokan otthonaikban rekedtek.

photo_camera Fotó: JIM WATSON/AFP

Számos helyen szünetelt az áram- és a mobilszolgáltatás is, ezért sokan képtelenek voltak segítséget hívni. Továbbra is 2,2 millió embert érint a probléma.

photo_camera Fotó: RICARDO ARDUENGO/AFP

A Sanibel-szigetet Floridával összekötő út a tengerbe süllyedt, így az ott élő több mint 6000 ember nem tud elmenekülni otthonról.

photo_camera A használhatatlanná vált híd a Sanibel-szigetnél Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

Biden elnök szerint ez lehet a leghalálosab hurrikán Florida történetében. Ron DeSantis kormányzó szerint Fort Myers térségében „szinte leírhatatlan” a pusztítás.

photo_camera Fotó: GIORGIO VIERA/AFP

A figyelmeztetés hírére sokan menekülni kezdtek Dél-Karolinából, különösen a partmenti Charlestonból, hogy magassabb fekvésű tájakon keressenek menedéket. A kirakatokat homokzsákokkal próbálják védeni. Csütörtök éjjeli mérések szerint az Ian 140 kilométer per órás széllel közelít.

photo_camera Fotó: SEAN RAYFORD/Getty Images via AFP

Az Ian először Puerto Ricóban és Kubában csapott le, szintén áramkimaradást okozva, ami azóta is százezreket érint. Biden azt üzente Puerto Ricónak: Amerika nem feledkezik meg róluk, és segíteni fog az újjáépítésben. (BBC, AP)

Címlapkép: Mike Lang/USA TODAY NETWORK via Reuters Co

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.