Hirtelen fogalma sincs a kormánynak, hogy kié a Dunaferr, pedig most adták el az utolsó állami részvényeket

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
szeptember 30., 18:15
comments 3

Nem teljesen egyértelmű a kormány számára, hogy pontosan ki a tulajdonosa Magyarország egyik legnagyobb cégének, az ISD Dunaferrnek – derült ki a csütörtöki Kormányinfón. Itt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy a szankciók és a vélhető orosz tulajdonosok miatt az állami beavatkozás szinte kizárt. Erre azért lenne szükség, mert az energiaválság és az acélpiaci pangás miatt szeptember 16-án kritikus lépésre kényszerült a cég: leállította a második nagyolvasztóját is, és állami segítséget kért.

„A cégpapírokat látjuk” – fogalmazott a miniszter. Gulyás szerint az állam csupán külső szereplőként nézi, hogy mi történik a dunaújvárosi vasműnél, amely az ország legnagyobb kohászati-gépészeti komplexuma, Dunaújváros legnagyobb munkaadója. „Dunaújváros kérdésével foglalkozunk. Dunaújváros megválasztott parlamenti képviselőjével egyeztettünk, és remélem, hogy a napokban valamilyen segítséget a kilábolás érdekében neki és rajta keresztül a vasműnek adhatunk is” – mondta Orbán Viktor kormányfő még hétfőn a parlamentben. Ellenben Gulyás Gergely csütörtökön már nem kecsegtetett sok jóval. „A helyzet bonyolult, a Dunaferr nehéz helyzetben van, mert 450 milliárdos adósságot görget. Próbálunk segíteni, de ez nem biztos, hogy sikerül” – fogalmazott.

Pénteken megszólalt az ügyben Palkovics László ipari miniszter is, aki szerint a kormány a jövő héten dolgozza ki, hogy pontosan mit lépjen az ISD Dunaferr Zrt. érdekében. „Az acélmű működési költségei alapján 5-10 milliárd forint elég lehet a következő két hónapra, de a támogatás csak ideiglenes lehet, és nehezíti a helyzetet, hogy számos felszámolási eljárás és egyéb követelés van a céggel szemben” – magyarázta. Az ipari miniszter megismételte, az is problémát jelent, hogy azt sem lehet tudni, ki a tényleges tulajdonos.

Az nagy kérdés, hogy van-e most erre 5-10 milliárd forint a költségvetésben, hiszen kifizetési stopot rendelt el a kormány, ami azt jelenti, hogy automatikusan állják a béreket, a nyugdíjakat, a köznevelési, a felsőoktatási, a szociális, az egészségügyi és a közfeladatokhoz kapcsolódó kiadásokat, továbbá a 2014–2020 közötti uniós programok kifizetéseit, de minden máshoz Varga Mihály pénzügyminiszter engedélye szükséges.

Hogy a magyar állam csak külső szemlélő lenne, az nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis a G7 cikke szerint a nemzeti vagyonkezelő 2021 augusztusában hirdette meg először a minimális, 0,0004 százalékos részesedését a vállalatban, de az állami részvényeket csak most szeptember elején sikerült értékesíteni. Tehát egészen eddig cégen belül voltak. A Dunaferrt még 2004-ben adta el az állami vagyonkezelő az ukrán–svájci ISD Donbassz-Duferco konzorciumnak. 2007-ben egy ciprusi bejegyzésű offshore, a Steelhold Ltd. vette át az irányítást, ebben a cégben a többség, 50 százalék plusz 2 szavazat az orosz állami külkereskedelmi banké, a Vnyesekonombanké (március elején zárta ki az Európai Unió a SWIFT rendszerből), 25 százalék mínusz két szavazat pedig az ukrán illetőségű Szergej Tarutáé, illetve Oleg Mrktcsané volt.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt