Ferenc Pápa Putyinnak: Állítsd meg a pusztítást

háború
2022 október 02., 15:27
comments 5
Ferenc pápa 2022 október 2-án a Szent Péter tér felett
photo_camera Ferenc pápa 2022 október 2-án a Szent Péter tér felett Fotó: LAURENT EMMANUEL/AFP

Először intézett közvetlen üzenetet Ferenc Pápa Vlagyimir Putyint, mióta Oroszország februárban lerohanta Ukrajnát, és immáron több mint hét hónapja véres háborút folytat Európa keleti határain.

A pápa vasárnap a Szent Péter téren, több ezer ember előtt arra kérte az orosz elnököt, hogy mielőbb fejezze be a pusztítást.

„Felhívásom mindenekelőtt az Orosz Föderáció elnökéhez szól, könyörögve neki, hogy állítsa meg az erőszak és a halál spirálját, akár saját népe iránti szeretetből is.”

Az Ukrajnának szentelt beszédében Ferenc elítélte, hogy Putyin - szembemenve a nemzetközi joggal - önkényesen bejelentette Ukrajna egyes részeinek elcsatolását.

A beszéd egy vatikáni tisztviselő szerint olyannyira szenvedélyes és borúlátó volt, hogy leginkább XXIII. János pápa 1962-es, a kubai rakétaválság idején elhangzott rádiós békefelhívására emlékeztetett.

A pápa azt mondta, hogy kísértik „a vér és a könnyek folyói, amelyek ezekben a hónapokban kiontódtak”. Egyben felszólította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy legyen nyitott minden „komoly békejavaslatra”.

Két nappal azután, hogy Putyin kihirdette Ukrajna közel egyötödének annektálását, Ferenc Pápa ugyanitt kijelentette: minden országnak joga van szuverén és területi integritásához.

„Határozottan elítélem az elmúlt napokban kialakult súlyos helyzetet, amely újabb, a nemzetközi jog elveivel ellentétes cselekedetekkel jár” - mondta, egyértelműen az annexióra utalva.

Pápa szerint Putyin lépései növelik a nukleáris eszkaláció kockázatát, és katasztrofális, egyben visszafordíthatatlan következményekkel fenyegetnek.

Az Ukrajnában élő orosz nemzetiségűekre utalva kijelentette, hogy tiszteletben kell tartani a kisebbségek jogait és (jogos) aggodalmaikat is.

Ferenc pápa végtelenül gyötrelmesnek nevezte, hogy a világ olyan helységek nevein keresztül ismeri meg most az ukránok otthonát, mint Bucsa, Irpiny, Mariupol, Izjum, Zaporizzsja és olyan helyek, ahol az emberek leírhatatlan szenvedést élnek át és rettegnek. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.