Kilenc közép-európai tagállam máris támogatja Ukrajna NATO-tagságát

háború
2022 október 02., 14:55
comments 32
Volodimir Zelenszkij videón jelentkezett be az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakára 2022 szeptember 21-én
photo_camera Volodimir Zelenszkij videón jelentkezett be az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakára 2022 szeptember 21-én Fotó: Spencer Platt/Getty Images via AFP

Kilenc európai NATO-tagállam vezetője vasárnap adott ki közös nyilatkozatot vasárnap, amiben támogatják Ukrajna csatlakozását az Egyesült Államok vezette biztonsági szövetséghez.

Az aláírók egyúttal felszólították mind a 30 NATO-országot, hogy növeljék a Kijevnek nyújtott katonai támogatásukat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken gyorsított eljárásban kezdeményezte Ukrajna NATO-tagságát, azonnali válaszként arra, hogy Oroszország bejelentette négy ukrajnai régió annexióját.

A NATO-tagsághoz mind a 30 tagország jóváhagyása szükséges, és Ukrajna csatlakozása nem tűnik egy gyorsan megugorható akadálynak - különös tekintettel arra, hogy az ország háborúban áll.

Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia és Szlovákia kormányfő vasárnap közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben ez áll:

„Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázióval szembeni védekezésben, követeljük Oroszországtól, hogy azonnal vonuljon ki az összes megszállt területről, és arra ösztönözzük valamennyi szövetségesünket, hogy jelentősen növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásukat.”

A közlemény szerint az egyes országok vezetői határozottan kiállnak a 2008-as bukaresti NATO-csúcstalálkozón hozott döntések mellett. Akkor a NATO-tagok egyöntetűen üdvözölték Ukrajna és Grúzia csatlakozási törekvéseit, de nem voltak hajlandóak egyértelmű menetrendet meghatározni a két ország esetleges csatlakozására vonatkozóan. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.