Meghalt Szakcsi Lakatos Béla

GYÁSZ
2022 október 02., 11:09
comments 3

Vasárnap hajnalban, 79 évesen meghalt Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, a Nemzet Művésze, közölte a Magyar Jazz Szövetség. „Személye összefonódott a hazai jazz fejlődésével és kiteljesedésével, távozása pótolhatatlan veszteség” - írják.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Szakcsi Lakatos Béla 1943-ban született. Miközben a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult, a jazz felé fordult, és a 60-as évek közepén saját zenekaraival is bemutatkozott, olvasható a kultura.hu-n megjelent életrajzban. A 70-es években indult nemzetközi karrierje, később szólóalbumai is megjelentek külföldön. Zenélt Bob Mintzerrel, John Patituccival, Jack DeJohnette-tel, Dave Weckllel és Frank Zappával is.

Itthon játszott a Rákfogó együttesben, majd a Saturnusban is. Foglalkozott cigány folklór gyűjtésével, írt cigány musicalt és cigány jazzt is.

Szakcsi Lakatos az elmúlt egy évben néhányszor a napi politikai hírekbe is bekerült. Először azért, mert visszautasította az ellenzéki vezetésű józsefvárosi önkormányzat díszpolgári címét arra hivatkozva, hogy nem akar belekeveredni a pártpolitikába, majd azért, mert a Magyar Zene Háza átadóján lejátszotta a Fidesz lakodalmas kampánydalát. Utólag azt mondta, ez csak vicc volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.