A 2000 eurós becsült leütési ár helyett 7,7 millió euróért kelt el egy kínai váza Párizs mellett

KULTÚRA
2022 október 03., 17:48
comments 3

Átszámítva 3,7 milliárd forintért árvereztek el egy eredetileg legfeljebb 2000 euróra (850 ezer forint) becsült kínai vázát a Párizs melletti Fontainebleau-ben, miután a licitálók úgy gondolták, egy ritka, 18. századi műtárgyért versengenek.

A váza végül 7,7 millió euróért (3,2 milliárd forint) – eladói jutalékkal együtt 9,12 millió euróért – kelt el, közel 4000-szer többért, mint amennyire becsülték a leütési árat.

Az úgynevezett tiencsiuping stílusú porcelánvázát egy Franciaország tengerentúli területein élő asszony ajánlotta fel aukcióra. Az elnevezés „mennyei szférát” jelent, és az edény alakjára utal.

Egy tiencsiuping stílusú porcelánváza 2011-ben Hongkongban. Az a váza akkoriban 10-15 millió dollárt ért.
photo_camera Egy tiencsiuping stílusú porcelánváza 2011-ben Hongkongban. Az a váza akkoriban 10-15 millió dollárt ért. Fotó: SONG ZHENPING/Xinhua via AFP

Jean-Pierre Osenat, az Osenat aukciósház tulajdonosa azt mondta, a tulajdonos nem is látta a Bretagne-ból az aukciós házba szállított vázát, ami az elhunyt anyja öröksége volt.

Osenat elmondta, hogy bár az aukciósház szakértői a sárkányokkal és felhőkkel díszített gömbalakú vázát „meglehetősen átlagosnak” nevezték, és azt állapították meg, hogy az a 20. században készült, a licitálók (zömében kínaiak) úgy vélték, hogy egy igen ritka, 18. századi műtárgy került kalapács alá.

Cédric Laborde, az Osenat vezetője elmondta, hogy a váza a katalógusba kerülése után azonnal rendkívüli népszerűségre tett szert, az érdeklődők nagy része kínai volt, és az új tulajdonos is közülük került ki. (Guardian via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.