Az Európai Bizottsággal való megegyezéshez szükséges törvényjavaslatokról szavaz ma az Országgyűlés

POLITIKA
2022 október 03., 05:51
comments 4

Három napot ülésezik a héten az Országgyűlés, hétfőn több, az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges törvényjavaslat szerepel a napirenden.

Az egyik ilyen a jogalkotási törvény módosítása. A kormány vállalta, hogy a jogszabálytervezetek kilencven százalékát társadalmi egyeztetésre bocsájtja. Az ígérettel ellentétben az elmúlt időszakban sem a katatörvény, sem az abortuszrendelet módosítását nem előzte meg egyeztetés. Gulyás Gergely júliusban levezette, hogy a társadalmi egyeztetések csak a demokrácia hiányát fedik el. „A Bizottsággal azon vagyunk, hogy aláírjuk a megegyezést, ha aláírtuk a megegyezést, akkor aszerint fogunk eljárni” - mondta Gulyás. Amíg nincs megegyezés, addig társadalmi egyeztetés sincs.

Az uniós kondicionalitási eljárás lezárása érdekében a kormány az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslattal létrehozza az EU pénzügyi érdekeinek védelmében fellépő Integritás Hatóságot, valamint a javaslattévő feladatot ellátó Korrupcióellenes Munkacsoportot. A korrupcióellenes munkacsoport azonban a természeténél fogva alkalmatlanak tűnik a korrupció üldözésére. Már csak azért is, mert a törvényjavaslat kidolgozását olyan miniszterekre bízták, akik testközelből ismerik a korrupciót.

Egy másik törvényjavaslat lehetővé teszi az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatását. A módosítások lehetővé teszik, hogy az OLAF vizsgálói a vizsgálattal érintett helyiségbe vagy bármely más, üzleti célra használt területre a NAV-os pénzügyőrökkel együtt bejussanak.

A közérdekű adatigényléseken is módosítanak, az előterjesztés megszünteti „a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételéhez” kapcsolódó költségtérítés megállapításának lehetőségét. A jövőben a kormány rendeletben határozza meg az iratok másolásáért, kézbesítéséért elkérhető maximális összeget.

A Bizottság szeptemberi határozata értelmében nagyon súlyosan megbüntethetné a magyar kormányt a többi tagállam, ha akarná. Ám sokkal valószínűbb, hogy mindenki kivárja, hogy Magyarország betartja-e az ígéreteit, és új intézményekkel, szabályokkal szorítja vissza a fideszes vállalkozók nyomasztó győzelmi sorozatát az EU-s pénzekből finanszírozott közbeszerzéseknél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.