Milliókat fenyeget éhínség Pakisztánban az ENSZ szerint

külföld
október 3., 11:04

Mintegy 5,7 millió embert sújthat éhínség a következő három hónapban Pakisztánban az áradások miatt, figyelmeztetett az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

A pakisztáni katasztrófavédelem legújabb adatai szerint 1695 ember halálát okozták a szokatlanul heves monszunesőzés miatt kialakult árvizek. Összesen 33 millió embert érint a természeti katasztrófa. Több mint kétmillió lakóház megrongálódott, és százezrek élnek hetek óta sátrakban, ideiglenes szálláshelyeken.

photo_camera Ideiglenes sátrak. Fotó: SABIR MAZHAR/Anadolu Agency via AFP

A pakisztáni kormány szerint viszont nincs ok aggodalomra. Az országnak elegendő gabonatartalékai vannak, amik kitartanak a következő aratásig, de importáltak is külföldről.

Az OCHA hétfőn a Twitteren azt írta, hogy partnereivel együtt növelni kezdték a Pakisztánnak nyújtott élelmiszersegélyek mennyiségét, és már 1,6 millió olyan embernek segítettek, akiket közvetlenül érintettek az áradások. A hivatal arra figyelmeztetett, hogy egyre több megbetegedést okoznak a szennyezett vízben terjedő fertőző betegségek Szindh és Beludzsisztán tartományban.

photo_camera Fotó: HUSSAIN ALI/Anadolu Agency via AFP

A hónapok óta tartó természeti katasztrófa áldozatainak megsegítésére számos ország és ENSZ-szervezet küldött segélyt szállító repülőjáratokat Pakisztánba, de sokan panaszkodnak arra, hogy semmiféle segítséget nem kaptak, vagy csak túlságosan kevés támogatás jutott el hozzájuk.

A jelentés szerint közegészségügyi válság kockázata is fennáll. Rengeteg ember él egészségügyi szempontból nem megfelelő ideiglenes szállásokon, ahol alapvető szolgálatásokhoz sem jutnak hozzá.

photo_camera Fotó: AAMIR QURESHI/AFP

Közel 130 ezer várandós nőnek lenne szüksége például sürgősen terhesgondozásra. Már az árvizek előtt is Pakisztán volt az egyik olyan ország Ázsiában, ahol arányaiban a legtöbb szülő nő vesztette életét, és a mostani helyzetben ez várhatóan tovább romlik majd.

A pakisztáni hatóságok adatai szerint az árvizek mintegy 30 milliárd dollár anyagi kárt okoztak. Több ezer kilométernyi utat és 440 hidat mosott el az ár, a közúti közlekedés helyenként összeomlott. Az ENSZ várhatóan még további 800 millió dollár felajánlását kérvényezi majd a nemzetközi közösségtől. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt