Polgári engedetlenséggel tiltakoznak Dunakeszin és a budapesti Szent István Gimnáziumban is

oktatás
2022 október 03., 10:25
comments 2

A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban és a budapesti Szent Istvánban is tiltakoztak hétfőn a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárainak kirúgása miatt.

Dunakeszin 16 tanár vett részt polgári engedetlenségben az első két órában, és további 24 kollégájuk támogatta őket. A helyi tankerületnek küldött levelükben azt írták, szolidárisak „az oktatás ügyéért kiálló, azért áldozatokat is vállaló” kollégáikkal.

„Helytelennek tartjuk az oktatásban fennálló problémák megfélemlítéssel, erőszakkal való megoldásának kísérletét. Úgy gondoljuk, ez csak tovább súlyosbítja a helyzetet. Ehelyett az érintettekkel, a szakmai szervezetekkel való párbeszédet támogatjuk. Sajnáljuk, hogy mindezek kifejezésére már nem maradt más lehetőségünk, mint a polgári engedetlenség. Hiszen tanárok vagyunk, legszívesebben az óráinkon lennénk, és azt tennénk, amihez a legjobban értünk. De felelősséggel tartozunk kollégáinkért és azért is, hogy diákjaink minél jobb oktatási rendszerben tanulhassanak.”Végül arra kérték a tankerület vezetőjét, álljon melléjük az iskola és a diákok helyzetének javításáért tett erőfeszítésekben.

photo_camera A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium polgári engedetlenségben résztvevő tanárai

A budapesti Szent István Gimnáziumban számos tanár szintén megtagadta a munkát az első két órában. Tiltakozásul sokan feketében mentek dolgozni azok közül is, akik nem vettek részt a polgári engedetlenségben.

Az egyik tiltakozó tanár azt mondta, az 500 fős diákság többsége tudtukon kívül szintén feketét vett fel. Közös képükön a diákok a következő feliratot tartották a magasba: „Büszkék vagyunk tanárainkra, mert kiállnak magunkért és értünk!”

photo_camera Tiltakozó tanárok és diákok a budapesti Szent István Gimnáziumban október 3-án a kölcseys tanárok kirúgása miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.