Vendégszurkolók nélkül lett a történelem egyik legvéresebb meccse

futball
2022 október 03., 09:22
comments 2

A futballtörténelem egyik legvéresebb katasztrófája történt szombat este az indonéziai Malang legnagyobb stadionjában. A halálos áldozatok száma 125, de félő, hogy a szám még jócskán emelkedni fog, több száz ember megsérült.

Könnygázzal oszlatják a tömeget közvetlen a meccs után
photo_camera Könnygázzal oszlatják a tömeget közvetlenül a meccs után Fotó: STR/AFP

Az Arema az egyik legrosszabb formában lévő indonéz csapat, az utolsó öt meccsükön négy pontot szereztek a tizenötből. Tavaly éppen csak lemaradtak a dobogóról, most a középmezőnyben kínlódnak, a tabellán már inkább hátrafelé néznek, mert csak öt pontra vannak a kiesőtől.

Szombat este a kelet-jávai szuperrangadón már 2-0-ra vezetett a Perszebaja Szurabaja, a helyzeten némileg javított, hogy Abel Camará, a hazaiak bissau-guineai, Portugáliát, Olaszországot és Romániát is megjárt csatára a szünet előtt egyenlített. Az Arema sorsát végül a japán, a szabadkai Szpartakot is megjárt Jamamoto pecsételte meg, 3-2-re kikapott odahaza, 42 ezer dühös drukker előtt. (A hatóságok szerint csak 38 ezer jegyet lehetett volna eladni a meccsre.)

Amikor a mérkőzés véget ért - zsinórban a harmadik hazai vereség volt ez -, a hazai csapat vérmesebb szurkolói berohantak a pályára. Indonéziában nem szokatlan az ilyesmi, ráadásul most a két tábor összecsapásától se kellett tartani, mivel a vendégszurkolók ki voltak tiltva. Az Arema-Perszebaja Szurabaja az egyik legrázósabb párosítás az indonéz futballban, 2006-ban például a két csapat kupameccsén autókat gyújtogattak, emberek sérültek meg, köztük több rendőr. A két város, Malang és Szurabaja indonéz viszonylatban nagyon közel, alig száz kilométerre fekszik egymástól.

A rendfenntartók nem voltak a helyzet magaslatán
photo_camera A rendfenntartók nem voltak a helyzet magaslatán Fotó: STR/AFP

A lefújás után a játékosok beözönlöttek a pályára, az öltözők felé szaladtak, amikor megjelentek a felfegyverzett rendőrök, és vissza akarták kergetni az embereket a lelátóra. Közben botokkal ütötték, rugdosták őket, könnygázt lőttek ki rájuk. Ez nagy hiba volt, nem véletlenül mondta ki a FIFA, hogy stadionon belül nem szabad tömegoszlató gázt alkalmazni, mert életveszélyes helyzetek alakulhatnak ki. És a malangi stadionban pontosan így történt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.