Magyarország is megszavazta az újabb szankciókat

háború
október 5., 10:12
comments 51

A tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei elfogadták a következő szankciós csomagot – írja az Eurológus, hozzátéve, hogy ezek között van olyan is, amely az energiaszektort érinti, pedig az eddig vörös vonal volt a magyar kormány számára.

Az új szankciós csomagban további orosz termékekre rendeltek el behozatali tilalmat, bővítették a beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott személyek körét, lehetővé tették a szankciókat azokkal szemben is, akik megkerülik a szankciókat, az uniós állampolgároknak tilos lesz orosz állami vállalatok vezető testületeiben szerepet vállalniuk, és elrendelték a kettős (polgári és katonai) felhasználású termékek kiviteli tilalmát (ezek repüléshez használatos termékek, elektronikai alkatrészek, speciális vegyi anyagok). Az EU egyben ársapkát határoz meg azokra az olajszállítmányokra, amelyek Oroszországból indulnak, és amelyeket valamely uniós vagy G7-országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttat el egy harmadik országba, tehát nem az EU-ba, illetve valamely nyugati biztosítótársaság biztosítja a küldeményt. Ezzel az a cél, hogy a szegényebb országok ne kapjanak drága energiát, egyben csökkenthessék az oroszok bevétele is.

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebookon azt írta, szerinte sikerült elérni, „hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód, így Magyarország kőolajellátásának biztonságát már nem veszélyeztetik az intézkedések”. Azt is írta, hogy „elértük, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek mentességet kapjanak, így nem csak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem a kifejezetten új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatások és termékek is a kivételek közé lettek sorolva Brüsszelben”. Vagyis „PAKS2 építése biztonságban van”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt