Orosz űrhajósnővel a fedélzetén indult az ISS-re az amerikai SpaceX űrhajója

űr
október 6., 19:46
comments 9
photo_camera Balról jobbra: Anna Kikina, az orosz űrhajósnő, Josh Cassada, Nicole Mann, a két amerikai és háttal Koicsi Vakata, japán asztronauta. Fotó: JIM WATSON/AFP

A NASA és az Elon Musk-féle SpaceX cég közös küldetése négy fős legénységgel startolt a floridai Cape Canarevalból szerda délután. A Dragon Endurance típusú űrhajó fedélzetén két amerikai, egy japán és egy orosz űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az Egyesült Államokból. A novoszibirszki születésű, 38 éves Anna Kikina húsz év után az első orosz űrhajós, aki az Egyesült Államokból repült a világűrbe.

A NASA az orosz–ukrán háború ellenére is folytatja az együttműködést az orosz Roszkoszmosszal.

A repülés a múlt héten Florida államot sújtó Ian hurrikán miatt késett. A négytagú legénység ma este éri el az ISS-t, és 2023 márciusában tér vissza a Földre. Az ISS-t részben azért is hozták létre, hogy javítsák az orosz-amerikai kapcsolatokat a Szovjetunió összeomlása után. A viszony megromlása óta viszont Moszkva bejelentette, hogy ismét saját űrállomást épít, de 2024-ig még használja az ISS-t. (DW)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt