Várkonyi Andrea is betársult a felcsúti tevebizniszbe

agrárium
2022 október 09., 13:26
comments 9

Újabb közös cégben lett tulajdonos Mészáros Lőrinc és felesége, Várkonyi Andrea. A felcsúti milliárdos mindig pártolta a családi bizniszt, korábbi feleségével is számos közös gazdasági érdekeltsége volt és gyerekeivel is szívesen osztja meg a tulajdonosi felelősséget.

Azt az mfor.hu írta meg, hogy tavaly augusztusban új céggel gyarapodott a birodalom: ekkor alakult meg a Mészáros Agro Kft. 3 millió forintos jegyzett tőkével. A társaság székhelye az a felcsúti ingatlan, ahol Mészáros-cégek egész sora van bejegyezve. Mészáros Lőrinc pedig nem egyedül, hanem gyerekeivel közösen alapította meg a céget, így mindannyiuknak egyaránt 25-25 százalékos tulajdoni hányada volt a társaságban.

Egészen mostanáig, ugyanis szeptember 27-i bejegyzéssel az eddigi négyről 6 főre ugrott a tulajdonosok száma: Várkonyi Andrea is érdekelt lett a cég sikereiben. A Mészáros Agro főtevékenységként gabonaféle, hüvelyes növény, olajos mag termesztésével szeret foglalkozni, de egy egészen szokatlan és rendkívül ritka tevékenységi köre is van:

teve, teveféle tenyésztése.

Ez a tevékenység annyira ritka Magyarországon, hogy az mfor.hu tavalyi cikke szerint csupán heten foglalkoznak ezzel főtevékenységként. Eleve csak 2011-ben kapott saját szakmakódot. Maga a cég egyelőre nem túl aktív, hiszen tavaly nem volt bevétele, a jegyzett tőkéjét viszont idén augusztusban 4,5 millió forintra emelték.

photo_camera Fotó: Veress Tamas/Veress Tamas

Ezzel Várkonyi Andrea az EKHO Belvedere nevű cég után már a második Mészáros-cégben lett tulajdonos, de tavaly november óta tagja a TV2 Média Csoport igazgatóságának is, valamint a Whitedog Media Kft. nevű reklámcégéből legutóbb csaknem 300 millió forint osztalékot vett ki.

Kicsoda Mészáros Andrea?

A másik új tulajdonosról viszont eddig semmit nem lehetett tudni. Szintén nyilvános adatbázisból derült ki, hogy Várkonyi Andrea mellett a Mészáros Agro tulajdonosa lett az 1990-es születésű Mészáros Andrea. Mivel ez egy családi cég, ezért feltételezhető, hogy nem csak névazonosságról lehet szó. Ráadásul Mészáros Andrea lakhelyeként szintén a felcsúti Szári utca van feltüntetve, amely a Mészáros-birodalom egyik központja. Mészáros Lőrincnek az önéletrajza szerint három gyereke van: Beatrix, Ágnes és Lőrinc. Mészáros Andrea édesanyja viszont Lőke Eszter a cégadatbázis szerint, akiről szintén nincs elérhető információ.

A Magyar Narancs írt arról 2014 tavaszán, hogy Felcsút határában pazar luxusvillát vásárolt Mészáros Lőrinc. „Két, összesen több mint 37 ezer négyzetméteres területtel és az ott található villával gyarapodott Mészáros Lőrinc vagyona nemrég. A Felcsút határában található épület még lakatlannak tűnik, de munkások dolgoznak rajta” - olvasható a 2014-es cikkben. A Szári úton egy 17 420 és egy 19 918 négyzetméteres területet vettek. Utóbbin egy hatalmas, impozáns épület is található a cikk szerint.

A Nem adom a házamat mozgalom tagjai 2018 januárjában jártak a Szári utcában és egy „Taníts, mester!” feliratú transzparenst ragasztottak fel a birtok kerítésére. A Puskás Akadémia Öregdiákjaiért Alapítványnak pedig a Szári utca 60. a székhelye, a kuratóriumi elnök Homlok-Mészáros Ágnes, aki Mészáros Lőrinc lányaként tulajdonos a Mészáros Agro Kft.-ben is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.