Moszkvai energiakonferencián lép fel Szijjártó Péter, szankciós listán levő oroszokkal fog beszélgetni

POLITIKA
2022 október 10., 11:16
comments 41

„Globális energiatrendek: ma és holnap” - ez a címe annak a panelbeszélgetésnek, amelyen Szijjártó Péter is részt fog venni csütörtökön Moszkvában.

A program szerint az orosz miniszterelnök-helyettessel, valamint orosz vállalatok, a Gazprom Neft, a Novatek és a VEB.RF vezetőivel fog együtt szerepelni. Mindnyájan szerepelnek különböző nyugati szankciós listákon.

A beszélgetésre a háromnapos Orosz Energiahéten kerül sor. A rendezvény honlapján Putyin elnök köszönti a résztvevőket azzal, hogy Oroszország megbízható és felelősségteljes energiaexportőr, annak ellenére is, hogy évek óta példátlan nyomást helyeznek az országra. Az Ukrajna ellen indított háború nem kerül szóba a szövegben.

photo_camera Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere 2022. május 22-én a Parlamentben Fotó: Németh Dániel/444

Néhány sorban ismertetik annak a beszélgetésnek a témáját is, amelyben Szijjártó is szerepelni fog. Ebben azt írják, „egyes országok és koalíciók azzal súlyosbítják a geopolitikai helyzetet, hogy az energiához való hozzáférést összekötik a nemzetközi politikai kapcsolatokkal. 2022-ben ez a nyomás intenzívebbé vált (...)”. Olyan kérdésekre keresnek majd választ, mint hogy a mostani „geopolitikai turbulenciák” miatt lassultak-e az energiaszállítások, és vajon mit tehetnek az orosz cégek, hogy érvényesítsék érdekeiket.

A teljes konferencia programja alapján Szijjártó lesz az egyetlen európai uniós résztvevő. Többnyire orosz politikusok és vállalati emberek fognak beszélgetni, rajtuk kívül egy török minisztert, valamint afrikai és ázsiai meghívottakat találunk a listán. Szijjártó tavaly is ott volt a rendezvényen.

Kerestük a Külügyminisztériumot, miért tartották fontosnak Szijjártó részvételét. Ha választ kapunk, beszámolunk róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt