Több ezren tüntettek Orbán boszniai szövetségese ellen

külföld
2022 október 10., 09:20

A boszniai Szerb Köztársaság ellenzéke több ezer embert hívott az utcára, hogy a feltételezett választási csalások ellen tüntessen, és a szavazatok újraszámolását követelje.

Több mint egy hete tartották meg a bosznia-hercegovinai általános választásokat, így a szerb entitás elnökválasztását is. Hivatalos végeredmény nincs, a szavazatok 97 százalékának összeszámolása után Milorad Dodik, akinek a választások előtt Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor is sok sikert kívánt, 28 ezer szavazattal vezet ellenzéki kihívója, Jelena Trivić előtt.

Jelena Trivić a tüntetők gyűrűjében a vasárnapi Banja Luka-i demonstráción
photo_camera Jelena Trivić a tüntetők gyűrűjében a vasárnapi Banja Luka-i demonstráción Fotó: GORANA JAKOVLJEVIC/Anadolu Agency via AFP

Az ellenzék szerint választási csalás történt, ezért a szavazatok újraszámolását követelik. A szarajevói központi választási hatóságok ezer szavazóhelyiségben újraszámolást rendeltek el, ezért sem tudják kihirdetni még a végeredményt.

Jelena Trivić a vasárnapi tüntetésen azt ígérte, nem hátrálnak meg.

A választás éjszakáján az ellenzék már győztesnek hirdette ki magát, Dodik viszont önmagához képest rendkívül visszafogottan nyilatkozott. Orbán Viktor hétfőn telefonon gratulált szövetségesének, Dodiknak, aki Orbánt nagy államférfinak, a szerb nép barátjának szokta nevezni.

Orbán és a valaha demokratának számító Dodik közeli szövetségesek. Barátságuk időnként kiveri a biztosítékot Szarajevóban, Dodik ugyanis a szerb részállammal szívesen otthagyná az 1995-ben, a véres balkáni háborúk után létrehozott Bosznia-Hercegovinát.

Tavaly decemberben Banja Lukában tett látogatásán Orbán Magyarország 100 millió eurós pénzügyi támogatást ajánlott fel a boszniai Szerb Köztársaságnak a régió stabilitásának fokozására. Júliusban Szijjártó Péter az első részlettel, 35 millió euróval érkezett Boszniába. (rferl)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.