Az oroszok agyonlőtték az ukrán karmestert, aki nem volt hajlandó fellépni egy herszoni propagandakoncerten

KULTÚRA
2022 október 16., 11:09
comments 23

Orosz katonák az otthonában agyonlőtték Jurij Kerpatenko ukrán karmestert, erről ír Facebook-oldalán az ukrán kulturális minisztérium. Az eset az orosz megszállás alatt lévő, szeptember végén annektált Herszonban történt még szeptemberben, az információ csak most került nyilvánosságra.

A megszálló adminisztráció koncertet akart szervezni, amelynek az lett volna a célja, hogy bemutassa, mennyivel jobb és békésebb az élet a dél-ukrajnai városban az orosz csapatok bevonulása óta. Meghívták a helyi Gileja kamarazenekart, amelynek Kerpatenko a vezető karmestere.

Kerpatenko viszont – aki a kezdetektől nagyon hangosan ellenezte az orosz inváziót a közösségi oldalán – határozottan visszautasította, hogy részt vegyen ezen az egyértelműen propagandacélokat szolgáló eseményen. Erre a katonák megölték. Az ukrán ügyészség nyomozást indított az ügyben.

link Forrás

Az ügy nagy felháborodást váltott ki a nemzetközi zenészközösségben. Dalia Stasevska finn-ukrán karmester a Guardian kérdésére azt mondta, Oroszország „engedelmeskedsz vagy meghalsz” kultúrpolitikájában nincs semmi újdonság, viszont úgy érzi, itt lenne az ideje, hogy az orosz komolyzenészek, különösen a külföldön élő művészek végre felszólaljanak a kormányuk brutalitásával és atrocitásaival szemben. Stasevska nemrég Lvivben adott koncertet, miután segélyszállítmányt hozott Finnországból a nyugat-ukrajnai városba.

Jurij Kerpatenko a Mikola Kulis ukrán drámaíróról elnevezett színház zenei vezetőjeként dolgozott Herszonban. Stasevska megjegyezte, hogy Kulis is hasonló sorsra jutott, mint Kerpatenko, őt 1937 novemberében több mint 200 másik ukrán művésszel és értelmiségivel együtt mészárolták le a szovjetek.

Volt olyan orosz művész, aki megszólalt ukrán kollégájának meggyilkolása kapcsán, Szemjon Bicskov, a Cseh Filharmonikusok karmestere azt nyilatkozta, tragikusan ironikus, hogy az orosz vezetés az orosz kultúra felsőbbrendűségéről beszél, miközben a katonáik agyonlőnek olyanokat, akik a kultúrával szépséget hoztak az emberek életébe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.