Szinte mindenhonnan kitiltják a katari futball-vb-re érkező tévéstábokat

külföld
2022 október 16., 16:27
comments 13

A katari futball-vb-re érkező nemzetközi stáboknak tilos lesz forgatni az egyetemeken, a kormányzati épületekben, az imahelyeken, a kórházakban, a lakóingatlanokban, a magánvállalkozásoknál, meg úgy általában mindenféle szálláshelyen is. A katari kormány által kiadott forgatási szabályok értelmében tévések lényegében sehol sem forgathatnak.

Visszaszámláló a VB-ig Katarban.
photo_camera Visszaszámláló Katarban Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

Nem tiltanak konkrét témákat, de a stábok nehéz helyzetben lesznek, ha visszaélésekről, menekült munkavállalókról vagy az LMBTQ emberek jogairól akarnak anyagot készíteni, hiszen sokkal nehezebb lesz módot találni ehhez, írja a Guardian.

A katari vezetés tagadja, hogy súlyosan korlátozná a médiát, hiszen „több regionális és nemzetközi sajtóorgánum található Katarban, minden évben újságírók ezrei számolnak be az országról szabadon, beavatkozás nélkül”. Katarban azonban a cikk szerint több újságírót is letartóztattak, megfenyegettek, feltehetőleg azért, mert a politikai vezetés számára kényes témákról készítettek anyagot.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) közölte, együttműködik „a katari legfelsőbb bizottsággal és az érintett szervezetekkel annak érdekében, hogy a lehető legjobb munkakörülményeket biztosítsák a tornára látogató médiának, valamint, hogy a műsorszolgáltatók továbbra is szabadon, korlátozások nélkül tudósíthassanak”.

A futball-vb november közepén kezdődik majd a közel-keleti országban, és egy hónapon át tart. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.