Könnyebben osztogathatnak diplomata-útleveleket a közjogi méltóságok és a külügyminiszter

belföld
2022 október 19., 14:00
comments 8

Eddig kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet azok, akiket a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter bízott meg valamilyen külföldi küldetéssel. Semjén Zsolt kedden benyújtott salátatörvénye szerint a jövőben hazatérve is megtarthatnák a zöld dokumentumot ezek a személyek. Az így kiadott útlevelek érvényessége össze lenne kötve az adott politikus mandátumával.

Tehát ha valakinek Orbán Viktor ajánlására diplomata-útlevelet adnak, az addig utazhat vele, ameddig Orbán a miniszterelnök.A diplomata-útleveleket elvileg szigorú szabályok szerint osztják. A törvény részletesen felsorolja, kik jogosultak diplomata-útlevélre: többek közt a köztársasági elnök, a kormány tagjai, az országgyűlési képviselők, az alkotmánybírók, a Kúria elnöke és helyettese, az Európai Parlamenti képviselők vagy a legfőbb ügyész.

Rendkívül indokolt esetben eddig kizárólag a külügyminiszter adhatott másoknak is „tartós” diplomata-útlevelet. Ez a metódus legutóbb a Schadl Györgynek kiosztott rejtélyes dokumentum esetében keltett feltűnést a sajtóban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.