Megkérték az ukránokat, hogy reggelig töltsék fel a telefonjaikat, mert nem lesz áram

háború
2022 október 20., 05:21
comments 2

Csütörtök reggel egész Ukrajnában előfordulhatnak áramszünetek, figyelmeztetett az állami energiaszolgáltató. Arra kérték az embereket, töltsék fel időben a telefonokat, akkumulátorokat, elemeket és zseblámpákat, írja a BBC.

A tervezett korlátozásra a „kiegyensúlyozott működés biztosítása” érdekében van szükség, miután az elmúlt tíz napban Oroszország számos csapást mért ukrajnai energetikai létesítményekre. Ez Kijevet és az ország nyugati felét, azon belül Lvivet is érintette.

A hatóságok arra is kérik az embereket, hogy esténként spóroljanak az árammal. „Nem zárjuk ki, hogy a hideg idő beálltával gyakrabban fogjuk a segítségüket kérni” - közölték.

photo_camera Sötétbe borult kávézó Lvivben Fotó: YURIY DYACHYSHYN/AFP

Közben szerdán hadiállapotot vezetett be Vlagyimir Putyin az általa Oroszország részének tekintett Doneck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyékben. Ez azt jelenti, hogy az eddigieknél is szigorúbban ellenőrizhetik a lakosságot, korlátozva mindenkit a szabad mozgásban. Más kérdés, hogy az orosz hadsereg nem ellenőrzi teljes egészében ezeket a területeket.

A szabad mozgás korlátozásáról szóló intézkedéseket hoztak az ukrán határhoz közel eső oroszországi területeken Brjanszkban, Belgorodban és Krasznodarban., valamint a 2014-ben annektált Krím-félszigeten.

Az oroszok több tízezer embert deportálnak Herszonból arra hivatkozva, hogy veszélyben vannak az ukrán hadsereg déli offenzívája miatt. Az ukrán hatóságok ugyanakkor kételkednek benne, hogy tényleg ennyi embert mozgatnának, és kérték a lakosságot, hogy hagyják figyelmen kívül az orosz felszólítást.

Háborús bűnnek minősül, ha megszálló csapatok a megszállt területről deportálják a civileket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.