Európa-szerte egyre több bankautomatát fosztanak ki robbantással

bűnügy
2022 október 23., 14:52
comments 2

„Drámai mértékben” megnőtt a bankautomaták kifosztásának száma Európában, a robbantásos módszer vált az eszközök felnyitásának és kirablásának „divatos módjává” - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) vasárnap.

Claire Georges, az Europol szóvivője a dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, az uniós szervezet a nemzeti bűnüldöző szervek együttműködésének segítségével a bankjegykiadó automaták robbantással történő kirablásának növekvő tendenciáját állapította meg számos európai országban, köztük főként Németországban, Dél-Európa több országában és a balti államokban.

A pénzautomaták robbantásos kifosztását nemzetközi szinten működő, erre szakosodott bűnszervezetek követik el. A bűnözők egyre gyakrabban használnak rendkívül nagy erejű robbanóanyagokat, amelyek akár az épületek összeomlását is előidézhetik, illetve ártatlan emberek halálát okozhatják - figyelmeztetett.

A szóvivő tájékoztatása szerint a német rendőrség tavaly 287 ilyen esetet regisztrált az azt megelőző évben feljegyzett 268-hoz képest. Annak ellenére történt növekedés, hogy a koronavírus-járvány miatt korlátozták a tagállamok közötti utazást. Ez a szám idén várhatóan tovább nő az országban - tette hozzá.

A holland rendőrség az év első kilenc hónapjában a pénzkiadó automaták esetében annyi robbantásos kifosztást regisztrált, amennyit az egész előző évben. Az Europol illetékes szóvivője hozzátette, annak ellenére növekedett a holland esetek száma, hogy egyre kevesebb ilyen automatát üzemeltetnek az országban.

Az Europol egy korábbi tanulmányában a pénzautomaták „fizikai rongálásos” kifosztása eseteinek csökkentésére „a bűnözők zsákmányának megrongálását” javasolta rablási kísérlet esetén, ami - véleményük szerint - csökkenti az ilyen típusú bűncselekmények elkövetése iránti kedvet. Az uniós rendőrségi szervezet mindenekelőtt az automatákban tárolt készpénz mennyiségének csökkentését javasolta, valamint a pénz nyomon követhetővé tétele érdekében a bankjegyek megfestését a lopás pillanatában, ami lehetetlenné teszi a bűnözők számára, hogy a pénzt bárhol felhasználják. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.