Washington tényleg chipháborút indított Kína ellen, és ennek hullámai bőven átcsaphatnak a techszektoron túlra is

TECH
2022 október 25., 04:43
comments 17

Radikálisan felforgatta a világ vezető technológiai cégeinek életét a Biden-kormány október eleji döntése, amikor rendkívül drasztikus korlátozásokat vezettek be a kínai technológiai szektorral szemben. A szigorítások lehetséges következményeiről egyelőre csak találgatások vannak, de abban teljes az egyetértés, hogy váratlan és nagyon jelentős beavatkozásról van szó.

Az amerikaiak a legmodernebb technológiai projektekhez, így a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez és a hadiiparhoz is nélkülözhetetlen chipgyártás terén vezettek be szigorú exportkorlátozásokat, és mivel az összes, ma jelentősnek és előremutatónak számító ipari területen kiemelt szerep jut a chipeknek, a hatás egészen biztosan tovább fog gyűrűzni Kínában az elektromos autógyártástól a szuperszámítógépek gyártásáig számos szektorra.

A bevezetett amerikai korlátozások mértékét látva számos elemző írt a technológiai-gazdasági háború kitöréséről, és azt is többen megjegyezték, hogy ugyan Donald Trump kormánya kifejezetten kemény szavakkal beszélt Kínáról, és védővámokat is kivetett, de azoknak az intézkedéseknek a léptéke eltörpül a Biden-féle beavatkozás mellett. Ezt a különbséget volt, aki úgy írta le, hogy amíg a Trump-féle megközelítés alapvetően protekcionista volt, és a hazai cégeket akarta versenyelőnybe hozni az amerikai piacon, addig az idei szigorítások kifejezetten a kínai csúcstechnológia vállalatai ellen irányulnak, és ezt az amerikai tisztviselők nem is nagyon tagadják.

Joe Biden az IBM vezérigazgatója, Arvind Krishna társaságában egy gyárlátogatáson, 2022 októberében
photo_camera Joe Biden az IBM vezérigazgatója, Arvind Krishna társaságában egy gyárlátogatáson, 2022 októberében Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A konkrét korlátozásokról számos cikk született már, magyarul a Qubiton is lehet róluk olvasni, de a lényegük röviden, hogy Washington

  • megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy többek között AI-fejlesztéshez szükséges, csúcstechnológiájú chipeket exportáljanak,
  • illetve e chipek előállításához szükséges alkatrészeket adjanak el Kínába.
  • Megkönnyítette, hogy kínai vállalatokat teljesen kizárjanak az amerikai exportpiacról. Erre eddig is volt lehetőség, de most lassabb jóváhagyási procedúra nélkül is meg lehet tenni.
  • Megtiltotta, hogy amerikai állampolgárok külön engedély nélkül segítsék chipgyártással foglalkozó kínai üzemek munkáját.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.