Hiába próbálták megakadályozni, összegyűltek a tüntetők Mahsza Amini sírjánál Iránban

külföld
2022 október 26., 13:54
comments 4

Nagy tömeg tiltakozott szerdán az északnyugat-iráni Szakkéz településen, ahol Mahsza Aminit eltemették. A fiatal lányt erkölcsrendészek verték agyon, mert állítólag nem tartotta be a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályokat. A rendőrség szerint Aminit nem érte bántalmazás, halálát szívroham okozta. Az eset óta eltelt negyvenedik nap alkalmából hívták aktivisták tüntetésre az embereket.

Mahsa Amini egy szeptember 18-i iráni újság címlapján.
photo_camera Mahsza Amini egy szeptember 18-ai iráni újság címlapján Fotó: FATEMEH BAHRAMI/Anadolu Agency via AFP

Az interneten közzétett videókon látható, hogy több száz férfi és nő dacolva a biztonsági erőkkel összegyűlt Szakkézben. A tömeg a „Nő, élet, szabadság” és a „Halál a diktátorra” jelszavakat kiabálta.

Az Aminivel történtek miatt sok iráni feldühödött. Az első tüntetésekre szakkézi temetése után került sor, akkor a nők szolidaritásból letépték fejkendőjüket. A tiltakozások gyorsan terjedtek, és az Iszlám Köztársaság egyik legkomolyabb kihívásává váltak az az 1979-es forradalom óta.

A tiltakozásokban a nők az élen jártak. Fejkendőik lengetésével, felgyújtásával, hajuk nyilvános levágásával tüntettek. Az iskolás lányok is tüntettek a játszótereken és az utcákon.

Legalább 234 tüntetőt, köztük 29 gyermeket öltek meg a biztonsági erők az erőszakos fellépések sorána norvégiai székhelyű Iran Human Rights szerint. A tüntetéseket az iráni vezetők a külföldi által szított zavargásoknak minősítettek.

A jelentések szerint a rohamrendőrök és a félkatonai Baszidzs Ellenállási Erők tagjai szerdán nagy számban vonultak fel Szakkézben és Kurdisztán más részein, várva az újabb zavargásokat Amini gyászának 40. napján, ami kulturálisan jelentős esemény az irániak számára.

A videókon látható, hogy a lakosok egy autópályán és egy mezőn keresztül – nyilvánvalóan az útakadályok megkerülése érdekében – gyalogoltak az Aichi temetőhöz.

„Megpróbáltak megakadályozni minket abban, hogy belépjünk a temetőbe... de sikerült bejutnom” – idézett a Reuters hírügynökség egy szemtanút.

A szintén norvégiai székhelyű Hengaw kurd emberi jogi csoport több videót is közzétett, amelyeken a „Le az árulókkal” és „Kurdisztán, Kurdisztán, a fasiszták temetője” mondatokat kiabáló tömeg látható.

Egy másik felvételen férfiak és nők sálakat lengetve kiabálják, hogy „Szabadság, szabadság, szabadság”.

link Forrás

Egyelőre nem egyértelmű, hogy Amini családtagjai ott voltak-e a temetőben. Aktivisták szerint a biztonsági erők figyelmeztették őket, hogy ne tartsanak gyászszertartást, és fiuk biztonságát is fenyegették.

Az Irna állami hírügynökség idézte a család állítólagos nyilatkozatát, amely szerint a „szerencsétlen problémák” elkerülése érdekében nem tartanak rendezvényt. Egy forrás azonban azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a család nem írt ilyen üzenetet.

Esmail Zarei Koosha kurdisztáni kormányzó szerint szerdán nyugodt volt a helyzet Szakkézben, és tagadta, hogy az utakat lezárták volna.

„Az ellenség és a médiája megpróbálja Mahsa Amini halálának 40. napját ürügyként használni arra, hogy újabb feszültséget keltsen, de szerencsére a helyzet a tartományban teljesen stabil” – idézte őt az Irna. (via BBC)

Frissítés: Az iráni ISNA hírügynökség megerősítette, hogy összecsapásokra került sor a biztonsági erők és a Mahsza Amini-megemlékezés résztvevői között Szakkézban. A helyszínen mintegy 10 ezren gyűltek össze. A rendőrökkel a tüntetők egy kisebb csoportja csapott össze a település külvárosában. Miután a tömeget feloszlatták, biztonsági okokból az internetet is lekapcsolták a városban. (via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.