Tárgyalás nélkül döntött az Alkotmánybíróság, felépítheti az angyalföldi társasházat Rahimkulov Ruszlán cége

belföld
2022 október 27., 10:10
comments 11

Az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül visszautasította a XIII. kerületi önkormányzat panaszát, szerintük nem alapvető alkotmányossági kérdés, hogy a kerület akarata ellenére építenek hatalmas társasházat az angyalföldi Népfürdő utca–Dagály utca–Jakab József utca–Bodor utca által határolt területen, írja a hvg.hu és a Népszava.

A beruházó cég egyik tulajdonosa a Vlagyimir Putyinhoz közel álló orosz milliárdos üzletember, Rahimkulov Megdet fia, Rahimkulov Ruszlán. A Rahimkulov család cégcsoportja az OTP Bank és a MOL legnagyobb külföldi részvényese.

A terület egyik felére sportcsarnok kerülne, míg a Népfürdő utcai részre egy 300 lakásos társasház. A bemutatott koncepciótervet a kerületi tervtanács azonban túl nagynak, a környezetéhez nem illeszkedőnek találta, így nem támogatta.

Az Ab végzése szerint a beruházás nem sérti az egészséges környezethez való jogot sem, mert az csak „a visszalépést tiltja a környezetvédelem egyszer már elért védelmi színvonalától.” Másrészt ez az alapjog természeténél fogva csak az embereket illeti meg, jogi személyt, jelen esetben az önkormányzatot nem. Ráadásul „hipotetikus jövőbeli, még be nem következett, potenciális sérelmeket fogalmaznak meg az általánosság szintjén.” Majd hozzáteszik, „az Alkotmánybíróság kiemelt jelentőséget tulajdonít a megelőzés elsőbbségének”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.