Szabadon engedték Guantanamo legidősebb foglyát

külföld
2022 október 30., 09:12
comments 2

Szabadon engedték Guantanamo legidősebb foglyát, a 75 éves Saifullah Parachát, aki közel két évtizeden át raboskodott a különleges státuszú amerikai fennhatóságú, kubai fogolytáborban. Paracha hazájába, Pakisztánba térhetett haza, írja a BBC.

A férfit két évvel a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után tartóztatták le, és azzal gyanúsították, hogy az al-Kaida támogatója, illetve hogy anyagilag is támogatta a terrorszervezetet. Paracha végig kitartott ártatlansága mellett, és soha nem emeltek ellene vádat.

Az amerikai katonai börtönben több száz embert tartottak fogva, akiket azzal gyanúsítottak, hogy közük volt a terrorszervezethez. Paracha október 29-én térhetett vissza Pakisztánba, ezt a pakisztáni külügyminisztérium erősítette meg.

Paracha ügyvédje, Clive Stafford-Smith közben arról beszélt a BBC-nek, hogy nem érti, miért tartották ilyen sokáig a férfit, amikor már több mint egy évvel ezelőtt jóváhagyták a szabadon engedését.

Parachát 2003 nyarán kapta el az FBI Thaiföldön. A férfi korábban tanult az Egyesült Államokban is, és azzal gyanúsították, hogy kapcsolatban volt az al-Kaida felsővezetésével, ismerte többek között Oszama bin Ladent is. Előbb 14 hónapig az Afganisztánban lévő bagrami amerikai katonai börtönben tartották fogva, majd átkerült Guantanamóra.

Mint a BBC cikke megjegyzi, Joe Biden kormányán nagy a nyomás, hogy azokat az embereket, akik még mindig a kubai börtönben vannak, és nem emeltek ellenük vádat, szabadon engedjék, míg azokat, akiket megvádoltak, végre bíróság elé állítsák. A kormány tavaly Paracha mellett az 55 éves pakisztáni Abdul Rabbani és a 41 éves jemeni Uthman Abdul al-Rahim Uthman elengedését is elrendelte, de az ő sorsukról egyelőre nem tudni.

Még mindig 35 fogoly tartózkodik Guantanamón, köztük a 911-es terrortámadás kitervelőjének tartott Khalid Mohammed is.

Paracha ügyvédje, Stafford-Smith arról is beszélt, hogy csak neki még négy ügyfele van a börtönben, akik szabadon engedését elvben már elrendelték, de még nem történt semmi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.