Washington szerint Oroszország fegyverként használja az élelmiszert

külföld
2022 október 30., 08:25
comments 2

Az Egyesült Államok azzal vádolta meg Oroszországot, hogy fegyverként használják az élelmiszert, miután Moszkva bejelentette, hogy azonnai hatállyal felfüggesztik részvételüket az ENSZ által tető alá hozott gabonaszállítási együttműködésben, írja a Guardian.

Miután az oroszok háborút indítottak Ukrajna ellen, számos ország élelmiszerellátása került bajba, hiszen Ukrajna a világ egyik legjelentősebb gabonaexportőre, és a kikötőkből a megszálló orosz hadsereg miatt lehetetlenné vált a szállítmányozás. Végül az ENSZ által létrejött egyezségnek köszönhetően folytatódhatott a teherhajózás, melynek következtében 8 millió tonnányi gabona hagyta el az országot, világszerte mérsékelve az amúgy egekbe szökő élelmiszerárakat.

Az első hajó, ami az ENSZ egyezmény következtében kihajózhatott, augusztus 14-én
photo_camera Az első hajó, ami az ENSZ egyezmény következtében kihajózhatott, augusztus 14-én Fotó: OLEKSANDR GIMANOV/AFP

Szombaton viszont Moszkva azzal vádolta meg az ukránokat, hogy dróntámadást hajtottak végre az orosz Fekete-tengeri flotta ellen, és erre hivatkozva lefújták az együttműködést. Kijev tagadja a támadást, szerintük az oroszok a saját drónjaikat kezelték rosszul, és ez okozta a becsapódásokat.

Washington is reagált az orosz bejelentésre, Joe Biden felháborítónak nevezte azt, míg a külügyminiszter Antony Blinken arról bezsélt, hogy az oroszok fegyverként használják az élelmiszert. Szombat esti közleményében Blinken azt írta, hogy Moszkva igazán az alacsony- és közepes jövedelmű országok lakosainak árt, és tovább súlyosbítja az amúgy is komoly humanitárius válságot. Épp ezért arra kértek minden érintett felet, hogy térjenek vissza az eddigi, életmentő kezdeményezéshez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.