Bolsonaro megtörheti a csöndet (frissítve: meg is törte)

külföld
2022 november 01., 18:39
comments 9

Brazília szélsőjobboldali elnöke, Jair Bolsonaro várhatóan beszélni fog a következő órákban, megtörve a Lula elnökválasztási győzelme után beállt, hosszú csöndet.

Frissítés: Bolsonaro a választási veresége után este rövid hivatalos nyilatkozatot tett, amiben köszönetet mondott a rá szavazó brazil szavazóknak, és kijelentette, hogy továbbra is követni fogja az alkotmányt. A vezérkari főnöke azt mondja, hogy Bolsonaro elnök elkezdi az átmenet folyamatát Lula megválasztott elnökkel.

Jair Bolsonaro brazil elnök
photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A feszültség egyre nő az országban, miután Bolsonaro szakított a vereség elismerésének hagyományával. Egyes támogatói nem hajlandók elismerni az eredményeket, és országszerte elbarikádoztak utakat. A rendőrség közölte, hogy eddig több mint 300 útlezárást számoltak fel, de 267 maradt.

São Paulo nemzetközi repülőterén több tucat járatot kellett törölni, miután egy kulcsfontosságú bekötőutat elvágtak a tüntetők.

Két állam kivételével mindegyik államban jelentettek lezárásokat, amik jelentős fennakadásokat okoztak, és hatással vannak az élelmiszer-ellátási láncokra is.

A buszon utazók arról számoltak be, hogy kifogyott a víz és az élelmiszer, mivel órákat töltöttek a dugóban.

A brazil legfelsőbb bíróság vezetője, Alexandre de Moraes szerint „nemzetbiztonsági kockázat” áll fenn, és elrendelte az utak megtisztítását.

A blokádok nem sokkal azután kezdődtek, hogy a brazil választási hatóságok bejelentették Luiz Inácio Lula da Silva szűk győzelmét az elnökválasztás második fordulójában.

Az összes szavazat összeszámlálása után Lula az érvényes szavazatok 50,9 százalékát szerezte meg Bolsonaro 49,1 százalékával szemben.

photo_camera Fotó: DANILO MARTINS YOSHIOKA/Anadolu Agency via AFP

Az eredményt helyi idő szerint vasárnap 20 óra előtt hirdették ki, azóta Bolsonaro nem ismerte el vereségét, és nem is vitatta az eredményeket.

Szokásos, hogy a legyőzött jelölt gratulál a győztesnek, és egyetlen korábbi leköszönő elnök sem vett igénybe ilyen sok időt, hogy kapcsolatba lépjen az utódjával.

Bolsonaro – aki általában nagyon aktív a közösségi médiában – hallgatott minden közösségi platformján.

Az autópálya-rendőrséget képviselő csoport azt mondta, hogy az elnök hallgatása „híveinek egy részét arra ösztönözte, hogy blokkolják a brazil utakat”.

Egyelőre nem világos, hogy a leköszönő elnök mit mond majd a beszédében, de Fábio Faria kommunikációs miniszter azt mondta a Reutersnek, hogy Bolsonaro nem vitatja a választási eredményt.

Az elnök korábbi harcos kijelentései – például, hogy „csak Isten” mozdíthatja el hivatalából – azt jelentik, hogy feszült várakozás vár rá, hogy megjelenjen a nyilvánosság előtt.

A választások előtt többször is alaptalan kételyeket fogalmazott meg a szavazási rendszerrel kapcsolatban. (BBC, France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.