Törökország egyelőre nem támogatja Finnország és Svédország NATO-tagságát

külföld
2022 november 05., 09:21
comments 18

Ankara azzal vádolja a két északi országot, hogy menedéket nyújtanak az általa terroristáknak tartott, törvényen kívüli kurd fegyvereseknek.

photo_camera Recep Tayyip Erdogan török elnök Fotó: AYTAC UNAL/Anadolu Agency via AFP

Finnország és Svédország nemrégiben felhagyott a több évtizedes ávolságtartással, és májusban, miután Oroszország megszállta Ukrajna egy részét, NATO-tagságért folyamodott. Erdogan azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja a kérelmeiket és engedményeket kért. Ez júniusban Törökország, Finnország és Svédország között egy kiadatásokra és információcserére vonatkozó megállapodáshoz vezetett.

Törökország nem fogja hivatalosan jóváhagyni Finnország és Svédország NATO-tagságát, amíg a két ország nem teszi meg a szükséges lépéseket - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök a szövetség vezetőjével, Jens Stoltenberggel.

Erdogan elnök azt is hozzátette, hogy a Svédország és Finnország által megteendő lépések határozzák meg, hogy a jóváhagyási folyamat milyen gyorsan fog haladni és mikor zárul le.

Erdogan és Stoltenberg pénteken Isztambulban tartott zártkörű megbeszélést.

Svédország új miniszterelnöke, Ulf Kristersson kedden Ankarába látogat, hogy találkozzon Erdogannal. Stockholm azt reméli, hogy ez Törökország jóváhagyásához vezet majd. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt