150 millió forintért fejlesztet dolgozói aktivitást mérő alkalmazást az MTVA

Média
2022 november 07., 07:15
comments 21

Az MTVA gépein ellenőrizni fogják, hogy a munkatársak mozgatják-e az egeret, hogy milyen oldalakat nyitnak meg és hogy hol, mennyi időt töltenek el, írja az rtl.hu. Erre a közbeszerzési dokumentumok szerint „a világjárvány miatt bekövetkezett megváltozott munkarendben a dolgozók produktivitásának megtartása, illetve a kollégák teljesítményének objektív mérése” miatt van szükség.

photo_camera Orbán Viktor az M1 stúdiójában 2021. március 31-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Fornax ICT Kft. vezette konzorcium 150 millió forint plusz áfa (azaz bruttó 190,5 millió) értékben kötött szerződést az aktivistást mérő alkalmazás kifejlesztésére. Az eszköz vélhetően még nincs kész, a szerződés időtartama annak aláírásától – június közepétől – számított 180 naptári nap.

A program jelzést küld az inaktívaknak, és figyeli, hogy az érintettek milyen gyorsan reagálnak. Az adatokból az alkalmazás statisztikát készít, aktivitási, inaktivitási időszakokat határoz meg: a felhasználónak saját produktivitását is megjeleníti, illetve vezetői emailriportokat küld. Az új rendszernek képesnek kell lennie legalább a következő aktivitások észlelésére és annak mérésére:

  • egérmozgatás,
  • felhasználó által használt alkalmazások észlelése és azok aktív használati idejének logolása, azaz naplózása,
  • napi hálózati adatforgalom mérése,
  • megnyitott weboldalak és azokon eltöltött idő logolása,
  • offline időszakok detektálása.

Az rtl.hu megkérdezte a közmédiát, hogy milyen tapasztalatok alapján döntött úgy, hogy ekkora összeget szán az aktivitást mérő alkalmazásra, hogy mérlegelték-e a jelenlegi gazdasági helyzetben a beruházás létjogosultságát, illetve hogy erről egyeztettek-e munkavállalóikkal, de nem kaptak választ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt