Idén Grazban nyisd meg az adventi naptár ablakait!

hirdetés
2022 november 07., 12:54
comments 2
ad

A gyerekek nem véletlenül rajonganak az adventi naptárért. Nem, nemcsak azért, mert minden nap ki lehet enni belőle valami finomságot. Hanem mert kaput nyit egy varázslatos világba, amiben minden úgy alakul, ahogy azt ők azt elképzelik. A szarvasok repülni tudnak, a fákon cukorsüveg nő, a hó pedig nem olvad el másnap hajnalra.

photo_camera Fotó: © Graz Tourismus / Rene Walter

Annak, aki arra vágyik, hogy egy valóban megelevenedett adventi naptárban sétálgasson és falatozgasson, nem is kell olyan messzire mennie. Stájerország tartományi fővárosában, Grazban nagyon korán kezdődik a karácsony. A város minden szegletéből árad az ünnepi hangulat, a városháza homlokzata pedig konkrétan egy hatalmas adventi naptárrá alakul át.
Grazban az advent nemcsak egy időszak, hanem az ötödik évszaknak számít. Semmit nem bíznak a véletlenre, ünnepi fényárba borul minden, így bármerre is sétálunk, nem fordulhat elő, hogy hirtelen kiesünk az adventi naptárból.

Felülről nézve is mesés

A karácsonyi vásárokon minden szerettünknek megvehetjük az ajándékokat, és megkóstolhatjuk a stájer finomságokat. Egészen különleges élményt kínál ezek közül az Aufsteirern karácsonyi vásár a Várhegyen (Schlossberg), ahonnan csodálatos látvány nyílik Graz tetőire. Fantasztikusan feldíszített, meseszerű kunyhók és standok között bolyonghatunk, ahol kézműves termékeket és stájer ínyencségeket is vásárolhatunk.

A grazi óratorony télen
photo_camera A grazi óratorony télen Fotó: © Graz Tourismus / Harry Schiffer

A városháza udvarán, ahol mindent beleng a sült alma, az édes gofri és a frissen sült keksz illata, igazi ünnepi különlegesség várja a látogatókat: egészen különleges látványt nyújt a jégjászol, ami a világ első és eddig egyetlen ilyen hatalmas jégből készült betleheme. Jégből van még bőven amúgy is a környéken: a meseszerű Grazi Téli Világ a Várhegy alatt, 2500 négyzetméteren, álomszerű pályával fogadja a korcsolyázni vágyókat.

Régi szép idők

De nemcsak Grazban bolondulhatunk az ünnepekért: az egész környéket, sőt az egész régiót belengi a karácsony szelleme. Aki szeretne kicsit visszarepülni az időben, és a régi, lassabb, adventi időszakot ismerné meg, látogasson el a Stübingi Osztrák Szabadtéri Múzeumba.
A „Tannengrass & Lebzeltstern” látogatói lelassulva, őseink nyomában járva ismerkedhetnek meg hagyományos kézműves termékekkel. Halk zeneszó mellett, betlehemes állatok társaságában tehetünk egy kellemes, elmélyülős sétát a múltban, aztán megnézhetjük, hogyan készítették régen a karácsonyi díszeket és süteményeket. Végül a múzeum saját kemencéjében megsült alma kóstolása teszi teljessé a régmúlt karácsonyi hangulatának átélését.

Tél a Stübingi Szabadtéri Múzeumban
photo_camera Tél a Stübingi Szabadtéri Múzeumban Fotó: © Region Graz / Harry Schiffer

Aki a saját otthonát már novemberben fényfüggőkbe öltözteti, meg fog őrülni a régió egyik legújabb látványosságától, a Lumagicától. A ragyogó fénypark Murhofban, alig fél óra autóútra Graztól november 18-án nyitja meg először kapuit a látogatók előtt. A varázslatos világ egy másfél kilométeres körpályán terül el, tele fénylő, ragyogó tárgyakkal és installációkkal. Maga az út is lenyűgöző: réteken, mezőkön, kis erdőkön keresztül, két tó mellett elhaladva sétálhatunk végig rajta. Az ösvényen haladva világító erdei lények, túlméretezett alakok várják a nézelődőket, az interaktív fényjátékok pedig szinte pszichedelikus élményt ígérnek.

Aktív advent

Aki aktívabb kikapcsolódásra, több hóra és jégre vágyik, megtalálja a számítását Graztól nyugatra, a Lipizzanerheimat régióban. Itt lehet síelni, szánkózni, sítúrázni - akár hótalpas túrázásra és sífutásra is van lehetőség. Amikor pedig már mindenki rendesen átfagyott, irány a köflachi NOVA termálfürdő.

photo_camera Salzstiegl Fotó: © F. Kaltenegger / Kump.Photography

Ebben az időszakban nemcsak Graz, de egész Stájerország az egyik legszebb arcát mutatja. A hófödte hegyek és az örökzöldek párosa már önmagában megnyugtató látvány, de a táj szépségén kívül is tud még mit kínálni a környék. Az adventi időszakban az amúgy is valószínűtlenül meseszerű kis falvak fényárban úsznak, a termálfürdők felszálló gőze pedig természetes díszletté változik egy hangulatos éjszakai sétához.
Az étvágyat semmi nem hozza meg jobban, mint néhány hótaposóban letolt kilométer, így különösen jólesik a karácsonyi vásárokon kortyolt édes puncs a mézeskalács és a sült gesztenye mellé.

Ez tetszik, kérek még több infót: www.steiermark.com

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.