98 évesen meghalt a Folytassa-filmsorozatból ismert Leslie Phillips

FILM
2022 november 08., 19:39
  • 98 éves korában meghalt Leslie Phillips, akit sokan a Folytassa-filmsorozatból ismertek.
  • „Csodálatos férjet vesztettem el, a közönség pedig egy igazán nagyszerű színészt. Nemzeti kincs volt. Az emberek szerették. Bárhová ment, megrohanták” – idézte a harmadik feleségét, Zara Carrt a BBC.
  • A színész ügynöke, Jonathan Lloyd szerint a Phillips álmában, békésen halt meg hétfőn.

Phillips több mint 200 filmben, tévés és rádiós produkcióban szerepelt nyolc évtizedes pályafutása alatt. A Folytassa, nővér! című filmben az általa játszott karakter, Jack Bell jellegzetes hanglejtéssel elmondott aranyköpései elkísérték egész hátralevő életében.

A Folytassa-sorozat vezető színészgárdájából már csak a 86 éves Jim Dale van életben.

A közösségi médiában mások mellett Irvine Welsh, a Trainspotting írója emlékezett meg Phillipsről, akivel online küldtek üzeneteket egymásnak. Piers Morgan műsorvezető, tévés személyiség „csodálatos karakterként és kiváló komikus színészként” emlékezett meg róla.

Leslie Phillips a Vénusz londoni premierjén 2007. január 22-én.
photo_camera Leslie Phillips a Vénusz londoni premierjén 2007. január 22-én. Fotó: Max Nash/AFP

London északi részén, Tottenhamben született. Az Italia Conti Színművészeti Akadémiára járt, mielőtt a II. világháborúban a Durham könnyűgyalogság hadnagyaként szolgált 1942 és 1945 között.

Bár már az 1930-as években is feltűnt a filmvásznon, az ismertséget az első Folytassa-filmek hozták meg neki: a Folytassa, nővér (1959), a Folytassa, tanár úr (1959) és a Folytassa, rendőr (1960).

Népszerűséget hozott számára még a Doktor-sorozat Doctor in Clover című 1960-as epizódja is, illetve több másik vígjáték, köztük a Brothers In Law, a The Smallest Show On Earth és a The Man Who Liked Funerals.

Szerepelt Sydney Pollack Távol Afrikától című 7 Oscar-díjas filmjében, Steven Spielberg A Nap birodalma című háborús drámájában, az Anthony Hopkins rendezésében készült Augusztus című Csehov-adaptációban, és ő adta a Harry Potter-filmekben a Teszlek süveg eredeti hangját is.

A brit filmakadémia (BAFTA) a 2006-ban bemutatott Vénusz című filmben nyújtott alakításáért jelölte a díjára. Phillips 1998-ban kapta meg II. Erzsébet királynőtől a Brit Birodalom Rendjét (OBE), 2008-ban pedig a kitüntetés parancsnoki fokozatát (CBE) is elnyerte.

A színész 90 éves korában kétszer is átesett agyvérzésen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.