Agyonlőttek egy bolgár rendőrt a bolgár-török határon

bűnügy
2022 november 08., 18:39

Agyonlőttek egy bolgár határrendőrt a bolgár-török határon – jelentette be a bolgár belügyminiszter.

Az incidens hétfőn 20:30-kor a határ menti Goljam Dervent falu közelében történt, amikor egy vagy több ismeretlen tettes rálőtt egy járőröző határrendőrre és egy katonára.

A bolgár járőrök egy megrongált határkerítést akartak közelebbről megvizsgálni, amikor török oldalról rájuk lőttek. A határrendőr azonnal meghalt. A katona nem sérült meg, a járőröző gépkocsi mögé bújt, és a támadók felé lőtt, majd segítséget hívott. Válaszul még 10-15 lövés dördült el, majd a támadók török területre vonultak vissza – mondta el Petar Todorov, a belügyminisztérium főtitkára, aki több támadóról beszélt. Azt mondta, ez volt az első olyan eset, amikor illegális bevándorlók lőfegyvert használtak a bolgár-török határon.

További járőröket vezényeltek a helyszínre, de a támadót nem sikerült elfogni, feltehetőleg török területen tartózkodik – közölte Ivan Demerdzsiev bolgár belügyminiszter, aki egy támadót említett.

A miniszter a helyszínen újságíróknak nyilatkozva elmondta: Törökország arról biztosította, hogy a lövöldözőt meg fogják találni. Azt mondta, a határon járőröző rendőrök és katonák más fegyvert kapnak, de részletekre nem tért ki.

„A járőröknek minden nap példátlan menekülthullámmal kell szembenézniük. A tegnap esti eset az agresszió szélsőséges megnyilvánulása volt” – mondta Demerdzsiev, aki szerint a török félnek aktívan kell fellépnie az ügy kapcsán. „Ugyanezt kértem az Europoltól és az Európai Bizottságtól” – mondta Demerdzsiev, aki szerint ez volt az első ilyen eset Bulgáriában.

Bolgár rendőr és katona a bolgár-török határnál lévő kerítésnél Elhovónál szeptember 2-án.
photo_camera Bolgár rendőr és katona a bolgár-török határnál lévő kerítésnél Elhovónál szeptember 2-án. Fotó: Nikolaj Dojcsinov/AFP

Bolgár tisztviselők szerint embercsempészek álltak a lövöldözés mögött. Az ügyészek később azt mondták a bolgár tévének, hogy a török hatóságok letartóztattak egy gyanúsítottat és egy állítólagos bűntársát, úgy gondolják, egyikük sem török – írja a BBC.

Bulgária 350 katonát és 40 katonai járművet telepít a Törökországgal közös déli határ mentén, hogy segítsenek a határrendőrségnek a növekvő bevándorlás kezelésében. A katonák együtt fognak járőrözni a Törökországgal közös 259 km-es határszakaszon. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.