Az új svéd miniszterelnök Törökországba utazott, hogy Erdogan rábólintson Svédország NATO-tagságára

külföld
2022 november 08., 10:10
comments 13

Svédország új miniszterelnöke, Ulf Kristersson kedden találkozik Recep Tayyip Erdogannal, hogy megszerezze Törökország jóváhagyását Svédország NATO-csatlakozási kérelméhez. A svédek és a finnek májusban, azután folyamodtak NATO-tagságért, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

photo_camera Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Mustafa Sentop török házelnök Fotó: TURKISH GRAND NATIONAL ASSEMBLY//Anadolu Agency via AFP

Törökország nem támogatja a két ország NATO-tagságát, és azzal vádolja őket, hogy menedéket nyújtanak az általa terroristáknak tartott, törvényen kívüli kurd fegyvereseknek. Erdogan fenyegetőzött és engedményeket kért, ami júniusban Törökország, Finnország és Svédország között egy kiadatásokra és információcserére vonatkozó megállapodáshoz vezetett.

A Washington Post szerint Kristersson, aki a tervek szerint a török elnöki palotában tárgyal majd Erdogannal, azt mondta, Svédország támogatni fogja a NATO terrorizmus elleni alapját is.

Ahhoz, hogy Finnország és Svédország csatlakozhasson a NATO-hoz, mind a 30 NATO-tagországnak ratifikálnia kell a csatlakozási jegyzőkönyvet. Ezt Törökországon kívül még Magyarországnak kell megtennie. A Portfolio szerint Gulyás Gergely korábban azt mondta, a parlament még a december közepén véget érő őszi ülésszakában tárgyalhat a finn és a svéd NATO-csatlakozás megszavazásáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.