Koronavírus-járvány miatt szünetel a kutatás az Antarktisz egyik állomásán

járvány
2022 november 08., 05:44
comments 1

A legnagyobb antarktiszi bázison, az amerikai McMurdo állomáson a személyzet 10 százaléka fertőződött meg, emiatt leállították a beutazást. Október eleje óta már 98 pozitív tesztet regisztráltak a 993 fős kutatócsoportból.

Pedig az Antarktiszon most kezdődik a nyári kutatási főszezon, amikor tudósok tömegei érkeznek két-három hónapra, hogy kutatásokat végezzenek. Ráadásul sok bázison most kezdődött volna az első teljes kutatási szezon a járvány 2020-as kitörésének kezdete óta.

Nem ez az első koronavírus-járvány az Antarktiszon. 2020 decemberében a chilei bázison 36 ember tesztje volt pozitív, egy évvel később a belga kutatóállomáson 30 emberből 11 fertőzöttet találtak, 2022 januárjában pedig az argentin Esperenza bázison 24 megbetegedés volt.

A mostani járvány az eddigi legnagyobb, de a legtöbb fertőzöttnek enyhe tünetei vannak, és mindenki a szobájában várja a karantén végét. Pozitív teszt esetén öt napig kell karanténozni, majd újabb öt napig maszkot viselni, és csak ezután, illetve két negatív teszt után mehetnek vissza dolgozni. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.