Märtha Louise norvég hercegnő lemond a királyi kötelességeiről, hogy a „6. generációs sámán” vőlegényével dolgozhasson

botrány
2022 november 08., 15:30
comments 6

Märtha Louise norvég hercegnő lemondott királyi kötelességeiről, hogy alternatív gyógyászati üzletére összpontosítson a vőlegényével, a magát 6. generációs sámánnak tartó Durek Verrett-tel – közölte a norvég királyi palota.

Märtha Louise és Durek Verrett 2022. június 16-án Oslóban
photo_camera Märtha Louise és Durek Verrett 2022. június 16-án Oslóban Fotó: Lise Aserud/AFP

Az 51 éves hercegnő és Durek Verrett hollywoodi spirituális guru kapcsolata hullámokat kavart Norvégiában, miután a sámán a Spirit Hacking című könyvében azt sugallta, hogy a rákbetegség választás kérdése, de a honlapján egy „Spirit Optimizer” feliratú nyakláncot is árul, ami állítása szerint segített neki leküzdeni a covidot. A 47 éves Verrett eleve az életmódbiznisz Trumpjaként pusztító Gwyneth Paltrow sámánjaként lett ismert.

Egy szeptemberi felmérés szerint a norvégok 17 százalékának rosszabb lett a véleménye az általában népszerű királyi családról, szinte mindenki a hercegnőt és a sámánt említi okként.

„A hercegnő… lemond a királyi patrónus szerepéről, és jelenleg nem képviseli a királyi házat” – áll a palota közleményében, ami szerint viszont „a király kívánságának megfelelően a hercegnő megtartja címét”. A palota szerint amint a hercegnő és Verrett összeházasodnak, a férfi a királyi család tagja lesz, de nem lesz címe és nem képviseli a monarchiát.

Märtha Louise, aki azt állítja, hogy tud beszélni az angyalokkal, 2002-ben elvesztette az „Ő királyi felsége” címét, amikor „látóként” kezdett dolgozni. 2019-ben az elvált 3 gyerekes anya beleegyezett, hogy nem használja a hercegnői címét kereskedelmi törekvéseihez. A pár megállapodott abban, hogy a közösségi médiában, a médiában és a kereskedelmi tevékenységeik alatt nem kapcsolódnak a királyi családhoz.

A palota azt is közölte, hogy a királyi család „nagyon bízik a norvég egészségügyi szolgálatban és a norvég egészségügyi hatóságokban”, és hangsúlyozták a „megerősített orvosi ismeretek és tudományos kutatások” fontosságát.

Märtha Louise azt mondta, hogy „tisztában van a kutatáson alapuló tudás fontosságával”, de úgy véli, „a jó életnek meg a jó fizikai és mentális egészségnek vannak olyan összetevői, amiket talán nem is olyan könnyű egy kutatási jelentésben összefoglalni”. Szerinte a „spiritualitás, az intimitás más emberekkel és állatokkal, a jóga és a meditáció” fontos kiegészítők lehetnek, akárcsak „egy meleg kéz, egy akupunktúrás tű, egy kristály”. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.