Ha tényleg megemelik Matolcsy fizetését, egy csomó állami vezető is jól jár

POLITIKA
2022 november 10., 05:33
comments 3

A Magyar Nemzeti Bank vezetőjének jelenleg bruttó ötmilliós fizetését megemelő javaslatot nyújtott be a pénzügyminisztérium. Ha ezt elfogadják, nemcsak Matolcsy György jár jól, hanem számos más állami intézmény vezetője is - írja a 24.hu.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott javaslat a jegybanktörvény módosításáról fizetésemelési hullámot indíthat el, ugyanis több állami szerv vezetőjének a fizetését kötik a jegybankelnök bérezéséhez. Az MNB falain kívül az alábbi vezetőknek emelkedhet a fizetése:

  • a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, elnökhelyettesei és főtitkára, valamint a Versenytanács tagjai,
  • a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és elnökhelyettese,
  • a Közbeszerzési Hatóság elnök és főtitkára,
  • a Nemzeti Média és Hírközlő Hatóság (NMHH) elnöke, elnökhelyettese, főigazgatója és főigazgató-helyettese,
  • a Médiatanács tagjai
  • és a most felálló Integritás Hatóság elnöke és helyettesei.

Az ő fizetésüket Matolcsy bérének 80 százalékában határozták meg, tehát most havi 4 millió forintot keresnek, ami - ha átmegy a javaslat - jövőre 800 ezer forinttal emelkedhet.

A pénzügyi tárca javaslata - bár azt nem indokolták - vélhetően azért emelné Matolcsy fizetését, mert az Állami Számvevőszék elnökének bére idén megelőzte a korábban az állami szférában legmagasabbnak számító MNB-elnöki fizetést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt