Megnyitották az első német LNG-terminált

energia
2022 november 15., 15:11
comments 3

Fokozott hatósági védelem mellett megnyitott az első cseppfolyósított földgáz fogadására alkalmas létesítmény Németországban, nemsokára kiköthetnek az LNG-vel töltött tankerek. A rendőrségre azért van szükség Wilhelmshaven kikötőjében, mert a kormány - az Északi Áramlatot ért támadások után - szabotázstól fél.

photo_camera Fotó: HAUKE-CHRISTIAN DITTRICH/dpa Picture-Alliance via AFP

Németország egyszerre két LNG-terminál építésébe kezdett az idén, hogy ki tudja váltani az orosz vezetékes gázt cseppfolyóssal. Spanyolország és Portugália is rendelkezett ilyen terminállal, de mivel az Ibériai-félszigetet nem kötötte össze gázvezeték Európa többi részével, az LNG nem jelenthetett megoldást a németek számára. Októberben rengeteg LNG-t szállító hajó várakozott a tengeren.

A spanyol, a portugál és a német kormány ugyanakkor szeretne egy új, nagy kapacitású gázvezetéket építeni a félsziget és Németország összekapcsolására, és ezzel kiváltani a felrobbantott Északi Áramlat vezetékeket. A tervvel az a fő baj, hogy a francia kormány ellenzi a javaslatot, ami azért nem szerencsés, mert a vezetéknek át kellene haladnia francia területen is.

Hogy sokan számítanak az LNG felfutására, azt mutatják az új tankerekre leadott megrendelések is. Jelenleg mintegy 650 LNG szállítására alkalmas hajó van a világon, de a következő három évben még legalább 285 futhat ki a tengerekre, mert ennyit már megrendeltek a hajógyáraktól.

A kikötőben egy tároló és a cseppfolyós gázt átalakító hajó kap helyet. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt