Gulyás szerint a kormánynak semmi köze ahhoz, hogy az Orbán jóváhagyásával létrejött sajtóbirodalomban Putyin üzeneteit visszhangozzák

Lezárt tartalom a Kör tagjainak Média
2022 november 16., 16:49
comments 12

„Azt, hogy egy újságírónak miről mi a véleménye, azt nem velem kell szembesíteni. Ön ír egy cikket, önnek meg más a véleménye. Sajtószabadság. Számtalan cikket olvasok, amivel nem értek egyet. Nem gondolom úgy, hogy sértve kellene éreznem magamat, ilyen a szabadság” – válaszolta Gulyás Gergely, amikor a kormányinfón felvetettük neki, hogy a kormánypárti médiabirodalomban egyre-másra oroszpárti üzeneteket lehet olvasni.

Az Origo például több száz más médium mellett a KESMA alá tartozik, ami azért alakulhatott meg 2018-ban, mert egy kormányhatározat nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, hogy létrejöhessen. Akkoriban a kormánybarát médiatulajdonosok több tízmilliárd forint értékben ajánlották fel cégeiket a KESMA számára. Az Origo az elmúlt hónapokban olyan címekben számolt be a háborúról, mint hogy:

  • „Harmadik világháborút akar Zelenszkij?”
  • „Így fenyegeti Zelenszkij a világot”
  • „Drámai fordulat: Ukrajna támadást indított Oroszország ellen”

Utóbbi akkor jelent meg, amikor az ukrán hadsereg épp az oroszok által elfoglalt Herszont próbálta visszaszerezni (azóta sikerült is). Az Origo ezzel egy az egyben Vlagyimir Putyin üzeneteit közvetítette, mintha a megszállt területek Oroszország részét képeznék. A cikkből egyáltalán nem derül ki, hogy Herszon amúgy Ukrajnában van, és az sem, hogy hogyan kerültek oda orosz katonák.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt