Gulyás szerint a kormánynak semmi köze ahhoz, hogy az Orbán jóváhagyásával létrejött sajtóbirodalomban Putyin üzeneteit visszhangozzák

Média
2022 november 16., 16:49
comments 12

„Azt, hogy egy újságírónak miről mi a véleménye, azt nem velem kell szembesíteni. Ön ír egy cikket, önnek meg más a véleménye. Sajtószabadság. Számtalan cikket olvasok, amivel nem értek egyet. Nem gondolom úgy, hogy sértve kellene éreznem magamat, ilyen a szabadság” – válaszolta Gulyás Gergely, amikor a kormányinfón felvetettük neki, hogy a kormánypárti médiabirodalomban egyre-másra oroszpárti üzeneteket lehet olvasni.

Az Origo például több száz más médium mellett a KESMA alá tartozik, ami azért alakulhatott meg 2018-ban, mert egy kormányhatározat nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, hogy létrejöhessen. Akkoriban a kormánybarát médiatulajdonosok több tízmilliárd forint értékben ajánlották fel cégeiket a KESMA számára. Az Origo az elmúlt hónapokban olyan címekben számolt be a háborúról, mint hogy:

  • „Harmadik világháborút akar Zelenszkij?”
  • „Így fenyegeti Zelenszkij a világot”
  • „Drámai fordulat: Ukrajna támadást indított Oroszország ellen”

Utóbbi akkor jelent meg, amikor az ukrán hadsereg épp az oroszok által elfoglalt Herszont próbálta visszaszerezni (azóta sikerült is). Az Origo ezzel egy az egyben Vlagyimir Putyin üzeneteit közvetítette, mintha a megszállt területek Oroszország részét képeznék. A cikkből egyáltalán nem derül ki, hogy Herszon amúgy Ukrajnában van, és az sem, hogy hogyan kerültek oda orosz katonák.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.