Nem tárgyalnak a magyarokkal a csehek és a lengyelek, elmarad a jövő heti V4-es találkozó

külföld
2022 november 17., 12:22
comments 40

A csehek bojkottálták a V4-es házelnökök közelgő pozsonyi találkozóját a magyarok oroszbarát politikája miatt – írja a Denník N a Seznam Zprávy-ra hivatkozva.

Az Euronews pedig szintén a cseh Seznam Zprávy cikke alapján azt írja, hogy a cseh parlament képviselőházának és szenátusának vezetői megtagadták, hogy a visegrádi négyek (V4-ek) találkozóján tárgyaljanak magyar kollégáikkal, és a jövő pénteki pozsonyi találkozót a rendező szlovákok végül lefújták a Magyarországgal folytatott tárgyalások bojkottja miatt.

A Denník N azt írja, a találkozót elutasította Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke és Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke is. Mindkettőjüket a magyar kormány orosz agresszióhoz való hozzáállása zavarja, valamint a „nem kollegiális” magyar energiapolitika. Vystrčil szerint a magyar energiapolitika nem teszi lehetővé, hogy az EU-nak egységes álláspontja legyen a kérdésben és jelezni kell, hogy ezzel nem értenek egyet.

„Mindig a magyarok azok, akik utolsónak egyeznek bele a szankciós csomagokba, engedményeket kérnek és azzal fenyegetnek, hogy nem támogatják a további szankciókat. Ráadásul képesek a háború témájával visszaélni a belpolitikában az EU ellen. Az oroszok trójai falovai, és én fontosnak tartom, hogy jelezzük nekik, ez elfogadhatatlan” – ezt pedig már Pekarová Adamová cseh képviselőházi vezető mondta.

Adamová külpolitikai tanácsadója azt mondta, hogy kedden a szlovák fél előzetesen arról tájékoztatta őket, hogy a V4-ek parlamenti elnökeinek találkozójára nem a tervezett időpontban kerül sor.

A Seznam Zprávy információi szerint a lengyel parlament alsóháza, a szejm vezetői sem vettek volna részt a találkozón, mert „míg Lengyelország Csehországgal karöltve a háború elejétől kezdve segített Ukrajnának, addig Magyarország a kezdetektől fogva engedékenyebb volt a Kreml agressziójával szemben”.

Pekarová Adamová szerint egyébként van értelme a Visegrádi Együttműködésnek, de azt mondta, a V4 „jelen helyzetében szerinte halott” formátum.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a találkozót mikor máskor szervezik meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.