Újabb gyereket fogadhatott örökbe a #csaladazcsalad mozgalom társalapítója és párja

család
2022 november 17., 08:32
comments 2

„Itthon is történnek jó dolgok, még ezekben a mindenki számára viharos időkben is: a családunk tovább bővült, hiszen egy hosszas jogi procedúra során sikerült örökbe fogadnunk kislányunkat, Hannát. Andris csodálatos nagytestvér és imádják egymást, Walter még szokja az új helyzetet, mi pedig egyre kevesebbet alszunk, de minden perc megéri” – írja legújabb instasposztjában Pál Marci, a #csaladazcsalad mozgalom társalapítója és a Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora.

Pál Marci és férje 2018 óta nevelik együtt fiukat, mellé most fogadhattak örökbe egy kislányt is. Pál azt írja, senkiben sem szeretnének „felesleges illúziókat kelteni, hogy meleg pároknak (vagy meleg egyedülállóknak) lehet ma itthon örökbefogadni”, mert „az ő ügyük sok szempontból egyedi és különleges”.

„Hanna élete első napjaitól velünk van, de ehhez sok küzdelemre és szerencsére volt szükségünk. Megpróbálom nektek összefoglalni, hogy mi történt velünk az elmúlt 10 hónapban, és miért voltunk eltűnve. Nem azért, hogy magyarázkodjak, hanem hogy lássátok milyen az, amikor a törvényes lehetőségeinkkel is csak hónapokig tartó bírósági ügyek után tudtunk élni. Miközben a kislányunk lassan 10 hónapos lesz.”

A posztban Pál ezután részletezi, hogy férjének „még a 2020-as törvénymódosítás előttről volt érvényes határozata (engedélye), amivel törvényesen, még miniszteri jóváhagyás nélkül” volt esélyük örökbe fogadni.

Aztán megkereste őket „Hanna anyukája” azzal, hogy ő nem tudja felnevelni a gyereket, „de szeretne róla gondoskodni”, és őket választotta, hogy legyenek a szülei. Ezután a gyerek születéséig közösen és külön is jártak tanácsadásra a gyermekvédelmi szakszolgálathoz, ami előfeltétele a nyílt örökbefogadásnak, és ez alapján javasolták, hogy Hanna hozzájuk kerülhessen.

A gyerek születése után azonban a gyámhivatal hirtelen visszavonta az évekkel korábban megkapott örökbefogadói engedélyt, „minden komolyabb indoklás nélkül”. Pál Marciék fellebbeztek és nyertek, aztán a gyámhivatal is fellebbezett, de a Kúria azt nem fogadta el. Így lett „egy normál esetben néhány hetes folyamatból” kilenc hónap.

Pál bejegyzését azzal zárta, hogy bár történetük pozitívan zárult, szerinte „egy ilyen procedúrának kitenni egy kisgyermekes családot, egy krízisben lévő anyát illetve egy újszülöttet semmiképp sem mondható családbarát magatartásnak”. „A szeretet a legnagyobb sötétségben is utat tör magának, még akkor is, ha lehetetlennek tűnik. A szeretet mindig győz!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.