Nyereségadót vet ki a háború miatt többet kereső energiacégekre az osztrák kormány

energia
2022 november 18., 17:35
comments 1

AZ osztrák kormány idén és jövőre megadóztatja az energiacégek háború miatt kialakult többletprofitját. Werner Kogler alkencellár hábprú osztaléknak nevezte az energiavállalatok mostani többletbevételeit, ezért szerinte helyre kell állítani az igazságosságota felhasználókkal szemben.

Werner Kogler alkancellár
photo_camera Werner Kogler alkancellár Fotó: GEORG HOCHMUTH/APA-PictureDesk via AFP

Az adó megállípításához a cégek 2018 óta keletkezett éven nyereségéhez hozzá adnak még 20 százalékot. Amit a gáz-és olajcégek ezen felül kerestek, annak a 40 százalékát be kell fizetniük az államnak. De ha megújuló energiába fektetne be, akkor az adókulcs csak 33 százalék. Az áramtermelő cégek a bevételét megawattóránként 180 euróban maximálják. Ha nincsenek megújuló beruházásaik, akkor ez a határ 140 euróra csökken. Az osztrák kormány 2-4 milliárd eurós bevételre számít, amit az inflációt tompító intézkedésekre akarnak fordítani. (Spiegel/

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.