Nyereségadót vet ki a háború miatt többet kereső energiacégekre az osztrák kormány

energia
2022 november 18., 17:35
comments 1

AZ osztrák kormány idén és jövőre megadóztatja az energiacégek háború miatt kialakult többletprofitját. Werner Kogler alkencellár hábprú osztaléknak nevezte az energiavállalatok mostani többletbevételeit, ezért szerinte helyre kell állítani az igazságosságota felhasználókkal szemben.

photo_camera Werner Kogler alkancellár Fotó: GEORG HOCHMUTH/APA-PictureDesk via AFP

Az adó megállípításához a cégek 2018 óta keletkezett éven nyereségéhez hozzá adnak még 20 százalékot. Amit a gáz-és olajcégek ezen felül kerestek, annak a 40 százalékát be kell fizetniük az államnak. De ha megújuló energiába fektetne be, akkor az adókulcs csak 33 százalék. Az áramtermelő cégek a bevételét megawattóránként 180 euróban maximálják. Ha nincsenek megújuló beruházásaik, akkor ez a határ 140 euróra csökken. Az osztrák kormány 2-4 milliárd eurós bevételre számít, amit az inflációt tompító intézkedésekre akarnak fordítani. (Spiegel/

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt