Kendert etettek tehenekkel

TUDOMÁNY
2022 november 19., 14:00
comments 7

Számos fizikai és viselkedésbeli változást tapasztaltak azon teheneknél, melyeket egy kísérlet keretein belül a megszokott takarmánykukorica mellett kenderrel etettek. A Nature Foodban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes kannabinoidok (különböző hatású, főleg kender fajokban megtalálható vegyületek) milyen mértékben kerülnek át az állati eredetű termékekbe.

photo_camera Fotó: BBC FILMS - DOC SOCIETY - HALCYO/Collection ChristopheL via AFP

A kendert az különbözteti meg a fűként ismert, illegális, általában cigarettába tekert, pszichoaktív marihuánától, hogy rendkívül alacsony a THC tartalma, és általában ételt, ruhát, kötelet, papírt és háztartási anyagokat készítenek belőle.

A kutatók 10 tejelő tehénen elemezték az ipari kendert tartalmazó takarmány hatásait. A kísérletben két különböző kenderfajtát használtak, melyek nem tartalmaztak több THC-t az EU-s megengedett 0,2 százaléknál. Az 1 kilogramm alatti - alacsony kannabinoid tartalmú - ipari kendert tartalmazó adagoknak nem sok hatásuk volt, míg az 1 kilogrammnál többet tartalmazó - és kannabinoidokban gazdag - adagok fizikai és pszichológiai változásokat eredményeztek. A vizsgált tehenek sokat ásítoztak, fokozódott a nyálelválasztásuk, mozgásuk bizonytalanná vált, szemük pedig bevörösödött.A kenderipar 2018-ban robbant be az Egyesült Államokban, amikor szövetségi szinten legalizálták a kender mezőgazdasági áruként való termelését. Ugyanakkor továbbra sem lehet takarmányozásra felhasználni. Több állatvédő szervezet is úgy ítélte meg, több kísérletre lenne szükség ahhoz, hogy elkezdhessék kenderrel etetni az állatokat. (Newsweek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt