Rengeteg a szorongó, szuicid hajlamú gyerek

Egészségügy
2022 november 20., 06:22
comments 74
  • Már a járvány előtt is sok volt a szorongó gyerek, de azóta a számuk csak nőtt, az iskolapszichológusok nem tudnak ellátni mindenkit.
  • Nem csak az enyhébb problémával küzdő gyerekek száma nőtt meg az utóbbi időben, hanem drasztikusan emelkedett az önsértő, szuicid hajlamú gyerekeké is. Annyira, hogy a Vadaskert Gyermekkórház is teljes kapacitással működik.
  • Országosan se elegendő férőhely, se elengedő óraszám nincs, a gyerekek pedig egyre rosszabb mentális állapotban vannak.

Október végén az óvoda- és iskolapszichológusok egy állásfoglalást adtak ki, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy „a köznevelési rendszerben lévő
gyermekek pszichés állapota aggasztóan romlik”, amelyért részben a köznevelési intézményeket tették felelőssé, amelyek elképesztő terheket ró a gyerekeknek, holott az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye kimondja, hogy a szabadidőt biztosítani kell a gyerekek számára.

photo_camera Vadaskert Gyermekkórház
Fotó: Bankó Gábor / 444

Egy fővárosi általános és középiskolában dolgozó iskolapszichológus azt mondta a 444-nek, hogy már a járvány előtt is rengeteg volt a szorongó gyerek, de azóta ez a szám csak tovább nőtt. Az ő munkaszerződése szerint 22 órát kell az iskolában töltenie, amit kiegészít a pedagógiai szakszolgálattal való kapcsolattartás, és az adminisztráció, így jön ki a heti 40 óra.

„Ez a 22 óra iszonyatosan kevés, nekünk elsősorban az lenne a feladatunk, hogy preventív jelleggel dolgozzunk, de ilyen óraszám és ennyire gyerek mellett lehetetlen, hogy például bántalmazás megelőzéssel foglalkozzunk” - magyarázza az iskolapszichológus.

Rengeteg vidéki iskolában azonban még ennyi óraszámban sem elérhető az iskolapszichológus, ugyanis a törvény szerint egy oktatási intézményben 500 felett jár fél státusz, az 500 fő alatti létszámú iskolákban pedig vagy egyáltalán nincs iskolapszichológus, vagy 1-2 órában átjár egy másik iskola pszichológusa. Pedig igény az lenne rájuk.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.