A V4-találkozón is megsürgetik Orbánt, hogy ratifikálja a svéd és finn NATO-csatlakozást

külföld
2022 november 21., 05:17
comments 4

Lengyelország Szlovákia és Csehország oldalán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Helsinkiben, ahol Sanna Marin finn miniszterelnökkel tárgyalt vasárnap.

Néhány napon belül találkozok Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a visegrádi csoport (V4) keretében. Biztos vagyok abban, hogy szlovák és cseh barátainkkal kérni fogjuk Orbán Viktortól, hogy gyorsan ratifikálják a dokumentumokat Svédország és Finnország számára, mert ez kulcsfontosságú régiónk keleti szárnya szempontjából

– mondta Morawiecki.

A NATO 30 tagjából 28 már aláírta a szerződéseket: Magyarország mellett egyedül Törökország nem ratifikálta a két észak-európai ország csatlakozási kérelmét.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Finnország és Svédország idén májusban kérelmezte felvételét az észak-atlanti szövetségbe az ukrajnai háborúval összefüggésben. Csatlakozásukat az összes NATO-tagországnak jóvá kell hagynia, addig meghívott partnerekként részt vehetnek a NATO-tanácskozásokon, de nem rendelkeznek szavazati joggal.

Finnország és Svédország májusban kérte felvételét az orosz fenyegetettség miatt, és mára már csak Magyarország és Törökország nem ratifikálta a két kérelmet. A kormány azt ígérte, még az őszi ülésszakban, azaz december 7-ig megszavazzák a svéd és a finn kérelmet, azonban az üléstervben ennek egyelőre nincs nyoma. (444/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.