Macron vacsorán győzködi az európai nagyvállalatokat, hogy maradjanak Európában

energia
november 21., 18:47
comments 2

Emmanuel Macron estére vacsorára hívta hivatalába európai nagyvállalatok vezetőit, hogy meggyőzze őket: maradjanak Európában, és főleg Franciaországban – közölte a francia elnöki hivatal, amely az energiaválság következményeként a gyártóhelyek Európán kívülre telepítésétől tart.

Az Elysée-palota tájékoztatása szerint a köztársasági elnök a kontinens 60 vállalatát tömörítő Európai Ipari Kerekasztal képviselőit fogadja, köztük az Engie, az Orange, az Ericsson, az Unilever, az AstraZeneca, a Volvo, a BMW, az Air Liquide és a Solvay vezetőit.

A francia kormány egyik fő feladatának tekinti az ország újraiparosítását, és attól tart, hogy az energiaárak emelkedése miatt egyes nagyvállalatok Európán kívül fogják megvalósítani a jövőbeni befektetéseiket.

photo_camera Macron vasárnap a Tunéziában Fotó: Ludovic Marin/AFP

A francia vezetés a Joe Biden amerikai elnök által meghirdetett klímavédelmi csomag miatt is aggódik. Az Egyesült Államok jelentős beruházásokat biztosít a megújuló energiával foglalkozó cégeknek, Franciaország szerint viszont piaci torzulásokhoz vezet az, hogy az USA a jövőben csak az Észak-Amerikában gyártott elektromos járművek vásárlásához kíván támogatást nyújtani.

„A köztársasági elnök minden erejét mozgósítja az újraiparosítási dinamika megtartásához hazánkban” – mondta a francia elnöki hivatal.

Emmanuel Macron ezért már november elején jelezte az üvegházhatású gázokat legnagyobb mértékben kibocsátó nagyvállalatoknak, hogy a francia állam megduplázza az állami támogatást a dekarbonizációs folyamatukhoz, ha ők maguk duplaannyit tesznek az energetikai átállásuk érdekében, mint korábban. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt