Máig nem tudni biztosan, mi történt a Szíriában elrabolt brit fotóriporterrel

Kedden tíz éve, hogy az Iszlám Állam elrabolta John Cantlie brit fotóriportert, írja a BBC. Valószínűleg ő az egyetlen külföldi, akit foglyul ejtettek, de nem hozták nyilvánosságra, ahogy kivégzik vagy szabadon engedik.

Többször felbukkant a szervezet videóiban, de nem tudni biztosan, mi lett a sorsa. Halálát csak feltételezik, mivel a holtteste sosem került elő, de a családja nemrég megtartotta a temetését.

photo_camera John Cantlie 2012 októberében Fotó: -/AFP

Cantlie 2012-ben utazott Szíriába, miután dolgozott Afganisztánban és a Himaláján is, hogy kövesse a polgárháborút. Még abban az évben, júliusban elfogta egy szélsőséges szervezet, majd meglőtték, miközben menekülni próbált. Végül kiszabadították, és hazatét Nagy-Britanniába, mégis visszament Szíriába.

2012 novemberében, nem sokkal azután, hogy átlépte a török-szíriai határt, elfogták az Iszlám Állam fegyveresei. Éveken keresztül rendszeresen szerepeltették a szervezet propagandaanyagaiban, arra kényszerítve, hogy az Iszlám Állam üzeneteit visszhangozza.

2016 decemberében, Moszulban látták utoljára.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt