Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

A japán diákoknak elegük van abból, hogy a covidra hivatkozva még mindig tilos beszélgetni ebéd közben

járvány
november 23., 16:55
comments 5

Egy friss felmérés szerint a japán diákok 90 százaléka azt szeretné, ha feloldanák azt a tiltást, miszerint ebéd közben nem szabad egymással beszélgetniük, és nem értik, miért kell még mindig csöndben enniük - írja a Guardian. Míg a koronavírus idején bevezetett, a turisták beutazására és az éttermi étkezésre vonatkozó korlátozásokat már eltörölték, a csöndes ebédét még nem.

photo_camera Ebédelő diákok Csibában, egy általános iskolában 2022. áprilisában. Fotó: NANAKO SUDO/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az online felmérést egy anya, Maho Ono indította májusban, és 1600 gyerek válaszolt a kérdésekre. Az derült ki, hogy 79 százalékuk szerint a mokusoku, vagyis a csöndes étkezés rossz, csak 5,5 százalékuk szerint jó ötlet, a többieknek nem volt erről véleménye. A tanulók 90,4 százaléka válaszolta azt, hogy szeretne ebéd közben beszélgetni, és 3,2 százalékuk válaszolt nemmel.

Emellett véleményeket is megfogalmazhattak. Sok tanuló nem érti, nekik miért kell némán enniük, amikor a felnőttek járhatnak bárokba és éttermekbe. Voltak diákok, akik szerint a beszélgetés nélkül semmi szórakoztató nincs az iskolában, más leírta, hogy elvették az ebédjét, amikor beszélt egy társához, és ez „borzalmas”. Volt, aki azt írta le: „utálja”, hogy az ebédlőben műanyag falakkal választották szét az asztaloknál az ülőhelyeket.

Bár az oktatási minisztérium útmutatásában nem szerepel ez a tiltás, sok iskolában mégis alkalmazzák. Ono most egy petíciót is benyújtott a minisztériumnak, hogy hivatalosan is vessenek véget ennek a gyakorlatnak, mert a diákok nem bírják tovább a néma evést.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt